PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern preveu un dèficit de 129 milions d’euros a finals d’enguany

La revisió mostra una caiguda d’ingressos de 34 milions i un augment de despeses de 27 milions

Per El Periòdic

L'edifici administratiu del Govern.
L'edifici administratiu del Govern. | Maricel Blanch

L’Executiu preveu acabar el 2021 amb un dèficit global de 129 milions, lluny dels 65 milions d’euros pressupostats inicialment a causa de la pandèmia. Vist que no es pot complir l’equilibri pressupostari, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va presentar un pla d’equilibri financer de sis anys per recuperar la situació davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, que ja es va fer el 2020 i que enguany s’actualitza. En aquest sentit, Jover va manifestar que les mesures excepcionals de la Covid-19 i els efectes de la pandèmia «han anat més enllà del que es va preveure quan vam tirar endavant el pressupost del 2021», a banda de tenir uns importants menyscaptes en els ingressos de l’Administració. Així, la revisió del pressupost mostra una caiguda dels ingressos de 34 milions i un augment de les despeses de 27 milions d’euros.

Jover va recordar que «ens trobem en una situació de pandèmia» i que al setembre quan es va presentar el pressupost no tenien «la capacitat de poder veure com finalitzaria la crisi sanitària, quan arribarien les vacunes o si a l’hivern podríem obrir les pistes». Per aquest motiu s’ha entrat a tràmit parlamentari un marc pressupostari actualitzat, un pressupost extraordinari pel 2021 i un pla d’equilibri financer pel 2020-2025 a causa de no poder complir amb l’equilibri pressupostari i no complir alguns dels màxims de la llei de sostenibilitat de les finances públiques, coneguda com la regla d’or. De fet, el ministre va iniciar la seva compareixença reconeixent que l’hivern ha estat dolent i que hi ha hagut una disminució de la mobilitat en els primers mesos de l’any que han provocat «un impacte en els ingressos de l’Estat». Com a exemple va mostrar que els ingressos nets a la duana a finals de maig han estat de 48 milions d’euros, el que suposa uns set milions menys respecte el 2020 i 37 menys que el 2019. 

Tot i així, l’Executiu veu certs elements d’optimisme de cara al futur amb la bona evolució de la pandèmia, el bon comportament del sector turístic i de la mobilitat de l’estiu passat, amb un repunt de les importacions d’altres mercaderies al maig i un augment del consum intern.

Amb aquestes perspectives, el ministre de Finances va detallar la revisió del nou pressupost. En aquest es preveu una caiguda de cinc milions dels impostos directes, de 38 milions dels impostos indirectes i un augment de tres milions dels ingressos patrimonials i de set milions de les transferències. Aquestes dades mostren una davallada de 34 milions dels ingressos. Quant a les despeses, el Govern preveu una caiguda de sis milions de les despeses de béns i serveis tot i l’increment dels costos sanitaris i un augment de 41 milions en les despeses per transferències. Jover també va comentar que les inversions es reduiran en vuit milions d’euros enguany.

 

La regla d’or, al 2023

Una de les causes d’aquest pla d’equilibri financer és degut a l’incompliment d’alguns llindars màxims permesos com el de la despesa o el de l’endeutament que marca la regla d’or. Concretament, en la despesa s’espera estar dins els marcs legals el 2022, va manifestar Jover. Pel que fa al llindar d’endeutament sobre el Producte Interior Brut (PIB), el qual el límit màxim establert és del 40%, per aquest 2021 es preveu estar en un endeutament del 53,7% sobre el PIB, i que baixaria fins al 40,5% el 2022. «De cara al 2023 ja ho estaríem complint i tots els llindars ja estarien a la seva normalitat», va manifestar el ministre.


Nova reforma fiscal

La compareixença del titular de Finances també va servir per anunciar que en els propers dies es presentaran els eixos d’una possible reforma fiscal, en la qual no s’incrementaran els tipus nominals de les figures impositives, sinó que es revisarà el funcionament del mateix impost. «Pensem que amb aquesta reforma podrem augmentar la capacitat de recaptació del Govern i mantenir la competitivitat fiscal que és molt important pel país», va declarar.

Finalment, Jover va informar que avui es farà pública una roda de premsa amb el Fons Monetari Internacional (FMI), en la qual es presentarà el primer informe d’avaluació d’Andorra que ha fet l’organisme. En les conclusions, el ministre ha avançat que la valoració de l’FMI és que els nivells de deute que el Govern preveu són «sostenibles». A més, va explicar que les despeses que ha tingut Andorra per ser-hi de l’FMI han estat de 890 euros. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT