PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La pandèmia fa baixar un 23% els trasplantaments el 2020

L’associació andorrana recorda la importància de ser donant amb l’obra de teatre ‘A Cor Obert’

Per Alba Llacuna

Un moment de l’obra de teatre ‘A cor obert’. .
Un moment de l’obra de teatre ‘A cor obert’. . | Atida

El passat diumenge dia 6 de juny va ser el Dia Mundial dels Trasplantats; des d’Andorra no van passar per alt aquesta data i, tot i no fer un acte específic per aquest dia, l’Associació de Trasplantats d’Andorra (Atida) està conscienciant sobre la importància de ser donant a través de l’obra de teatre A cor obert. «Nosaltres tenim previst un acte els dies 19 i 20 de juny, a les Fontetes, amb A Cort obert  que intenta conscienciar la gent de la importància de la donació d’òrgans a través d’una història que mostra els punts de vista del donant, de la família que dona els òrgans, dels metges i del receptor», va explicar la presidenta de l’entitat, Núria Gras, que va recalcar que «és un homenatge als donants i trasplantats, ja que sense un donant no hi ha trasplantament possible».

Segons va informar la presidenta de l’Atida, des del 2011 fins al 2020, «69 persones han sigut trasplantades d’òrgans a Catalunya, sense tenir en compte les de medul·la».  Precisament, la pandèmia també ha afectat als trasplantaments, en concret, segons les dades que va facilitar Gras, el 2020 aquests van baixar un 23% respecte al 2019, situant-se en els 1.000 trasplantaments quan abans de la pandèmia s’havien fet uns 1.300. «Una persona recent trasplantada el que necessita és una UCI i, amb aquesta pandèmia, el que no hi havia eren UCIs disponibles», va recalcar la presidenta de l’associació que es va mostrar comprensiva amb la situació complicada per la qual s’ha passat a tot el món amb la Covid.

La tasca de consciència no està sent senzilla. De fet, com va indicar Gras, el 16 de març del 2020 s’havia d’impulsar el programa de donació de medul·la, però la pandèmia «ho va paralitzar tot i, no ha estat fins més d’un any després, que s’ha tornat a reprendre». A banda d’aquesta donació, com assenyalen des de l’entitat, està prevista també la posada en marxa de la donació de còrnia i ronyó. Un calendari i diferents programes, però, que han quedat modificats per la Covid-19 i que «s’ha d’anar reprenent a poc a poc, sense deixar que s’adormin».

A banda de donar un nou impuls a aquests programes, Gras va reivindicar el desenvolupament dels reglaments per poder fer possible la donació aquí a Andorra i, que avui en dia, és impossible.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT