PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’APRA preveu una caiguda de la producció de tabac del 50%

Els pagesos treballen de manera preventiva perquè enguany cap fong afecti la plantació

Per Marcos Bernat

Imatge d’una plantació de tabac a Escaldes-Engordany.
Imatge d’una plantació de tabac a Escaldes-Engordany. | El Periòdic

Enguany els colliters produiran la meitat de tabac que habitualment a causa de les escasses vendes registrades. Així ho va explicar el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma, qui va assegurar que aquesta temporada s’han plantat 1.300.000 plantes, mentre que en unes altres la quantitat arribava a 2.600.000. La reducció productiva ja es va dur a terme en l’última collita i es repeteix en aquesta com a conseqüència, en tots dos casos, de la situació marcada per la pandèmia: «El comerç ha estat aturat i nosaltres depenem directament de la venda».

Aquesta reducció també afecta al personal del gremi, malgrat que Coma no va apuntar a una reducció de les plantilles. No obstant això, sí que va admetre que la crisi ha condicionat el tipus de contractes realitzats: «El fet que hi hagi menys producció implica minimitzar despeses. Això no vol dir que treballi menys gent, però sí que s’han hagut de reduir els horaris laborals».

Pel que fa a la recuperació, els colliters no esperen que la situació millori en aquesta campanya, ja que «el que està venut ja no pot canviar», tot i que confien que millori de cara a l’any que ve. «Esperem que hi hagi una millora, però les nostres professions ja han patit els efectes negatius. Una vegada hi hagi reactivació, ens recuperarem», va afirmar el president de l’APRA.

A més de la problemàtica de la Covid-19, el sector va patir les conseqüències d’un fong que l’estiu passat va espatllar part de la plantació anual. Aquest, segons Coma, va ser provocat per molts factors, com per exemple, la humitat, i va desitjar aquest any no torni a passar una situació similar. «Esperem que la climatologia acompanyi i, si no ho fa, que no ens perjudiqui tant com l’any passat». En aquest sentit, va afegir que s’ha treballat per a prevenir una possible afectació com aquesta. «Per si de cas, al mínim indici, estem en contacte amb l’Institut de Recerca de Catalunya per a actuar de la forma que els tècnics creguin convenient, en coordinació amb el Departament d’Agricultura», va explicar el president.

Davant la hipòtesi (sobre l’origen del fong) que les plantes afectades arribessin en mal estat des del proveïdor, Coma va explicar que «es va realitzar un estudi en el qual els resultats no van ser concloents». Així, malgrat aquest contratemps, el nombre de colliters que enguany van decidir realitzar una nova plantació «no ha variat», segons va afirmar Coma.

Un altre dels temes tractats per Coma és el de la situació duanera que viu el sector del tabac. Davant la intenció de França de reduir el volum permès per a passar la frontera (dos paquets), Coma creu que cal atendre la legislació vigent. «Mentre no s’estableixin altres normes, ha de funcionar l’acord duaner. Crec que cada país pot tenir les iniciatives que consideri, però els pactes estan per a respectar-los», va manifestar.

Quant a la situació del gremi dedicat al tabac, el president de l’APRA va mostrar la seva preocupació: «Sempre estem preocupats pel nostre sector perquè hi hagi un canvi en el consum o amb els paràmetres que tenim de franquícies. Veiem que el tabac és un producte amb molts enemics, més enllà d’un acord d’associació o noves legislacions. Per exemple, en l’àmbit de la salut». Tot i això, va recalcar que, actualment, és una indústria molt rendible: «El tabac representa un volum molt important del pressupost de l’Estat i una part d’ingressos considerable, no sols a Andorra, sinó en la resta de països. És un dels punts més forts econòmicament per a molts d’ells». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT