PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Comença l’administració de la segona dosi de Pfizer i AstraZeneca

Els actes socials passen de les 40 a les 100 persones en interiors i fins a 200 en exteriors

Per Victoria Gómez Pérez

Una infermera rep la primera dosi de la vacuna.
Una infermera rep la primera dosi de la vacuna. | SFGA

A partir d’avui, el Ministeri de Salut engega l’administració de les segones dosis de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca. Malgrat les polèmiques sorgides a la premsa internacional sobre el vaccí d’Oxford, el ministre Joan Martínez Benazet va encoratjar tothom a rebre la segona inoculació i va recordar que les probabilitats de patir un efecte advers greu són mínimes en comparació amb el risc de patir la malaltia i les seves conseqüències. A més, i a diferència dels països de l’entorn, Andorra ha apostat per seguir les recomanacions de la fitxa del mateix medicament i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Europea del Medicament (EMA) i no distingeix entre franges d’edat (a excepció dels 16 als 18 anys) per rebre tant la primera com la segona dosi d’AstraZeneca. En aquest sentit, cal destacar que Espanya recomana rebre la segona punxada d’una altra farmacèutica (Pfizer) i si el ciutadà que va rebre la primera dosi d’AstraZeneca vol rebre la segona de la mateixa, ha de signar un consentiment per si la reacció no és l’esperada. 

En qualsevol cas, Benazet va insistir que la segona dosi no només és important per sortir de la crisi sanitària, sinó també a escala individual, especialment per a aquelles persones que aquest estiu tinguin intenció de viatjar a l’estranger. I és que fa unes setmanes la Unió Europea (UE) va aprovar les condicions del passaport verd, que inclouen la recepció d’una primera dosi, o bé una prova TMA o PCR negativa o un test d’anticossos positiu cada vegada que es vulgui agafar un avió. 

Seguint amb les vacunes, el titular de Salut va confirmar que «aviat, en els pròxims dies», es rebran les vacunes provinents de França de Moderna i de Portugal de Jansen i AstraZeneca, a més de les ja anunciades de Pfizer per part d’Espanya. Així, «sense cap mena de dubte, i si no passa res fora de lloc, arribarem al 60 o 70% de la població vacunable vacunada com a mínim amb una dosi al mes de juny». 


Actualització sanitària

Pel que fa a l’actualització sanitària diària, els casos nous van augmentar en set en les darreres 24 hores i, per tant, els actius en són avui 163, mentre que les defuncions es mantenen en 127. La pressió hospitalària continua estable amb dos ingressats a planta i cap a l’UCI i hi ha tres aules sota vigilància activa total i 10 en parcial. 

Vist que l’evolució epidemiològica continua el descens a bon ritme, el Consell de Ministres va decidir ahir flexibilitzar algunes mesures com les restriccions en batejos, comunions, casaments, aniversaris i altres esdeveniments socials, que passen de les 40 a les 100 persones en espais interiors, sense poder superar l’aforament del 50% i amb la realització prèvia d’un test d’antígens. A l’exterior, es podran reunir fins a 200 persones, però també s’haurà de seguir un protocol específic validat pel Ministeri de Salut. A més, si es disposa d’aquest protocol també es poden ampliar a 10 els comensals per taula, i l’horari dels dinars pot allargar-se fins a les 18.00 hores. Es manté, però, la prohibició de les activitats de ball i del consum de begudes i menjar quan no s’està assegut a taula. 

 

La nit, a l’espera

La situació no és tan satisfactòria per a l’oci nocturn que haurà d’esperar, com a mínim, una setmana més a rebre bones notícies. Tot i això, Benazet va anunciar que aquesta setmana es reunirà amb representants del sector per decidir els criteris necessaris que permetin una reobertura pràcticament normal a l’estiu. La nit de Sant Joan, fixada per Catalunya per a aquesta estrena, en el cas del Principat no està confirmada, ja que «reservem el dia per quan els criteris necessaris a la situació epidemiològica i de vacunació siguin els adequats». 

 

El Copsia proposa canvis al pla d’atenció per la Covid

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reconèixer ahir que el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) ha suggerit «petites modificacions al conveni» establert amb el Govern sobre el pla d’atenció psicològica per la Covid-19. Benazet va assegurar que la majoria d’aquestes proposicions són «acceptables» i la setmana que ve s’intentarà cloure la negociació en una reunió en què assistirà el cap de Govern. L’objectiu, com va recordar el ministre de Salut, és que  l’acord sigui «un èxit» per poder avançar i atendre les persones que ho necessitin com més aviat millor.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT