PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern descarta la desviació de la Massana i farà tres carrils a la CG-3

L’eixamplament serà entre Anyós i la rotonda del túnel de les Dos Valires per reduir les retencions

Per Marcos Bernat

Un moment de la presentació de les obres de la CG3 a Anyós.
Un moment de la presentació de les obres de la CG3 a Anyós. | SFGA/JAViladot

El Govern descarta, ara com ara, dur a terme el vial de desviació de la Massana per reduir les retencions de trànsit. Així ho va afirmar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Víctor Filloy, durant la presentació de les obres a la CG-3 a Anyós i la CG-5 a Erts i Arinsal: «És molt difícil desenvolupar la desviació en aquests moments pel seu cost elevat». Així, va apuntar que l’ampliació a tres carrils que es realitzarà a la CG-3, entre Anyós i la rotonda dels túnels de les Dos Valires, «ja aporta una solució alternativa».

La segona fase de l’ampliació, que va començar ahir, s’inicia com una solució en «un punt negre per a les retencions que es provoquen a la zona». En aquest sentit, els treballs consistiran a dur a terme una vorera de tres metres pel costat esquerre de pujada i també l’ampliació del costat de la vall, que permet el carril bici, així com començar una primera fase de vorera per al marge dret.

Pel que fa a la finalització del tercer carril permanent, s’estima que estigui disponible per al mes de maig del 2022 i el cost total arriba als 1,5 milions d’euros. El ministre va recordar que, abans d’emprendre l’obra, s’han realitzat diverses proves pilot a través d’un carril reversible manual que «han donat bons fruits».
D’altra banda, Filloy va alertar que, durant el procés d’obres, la mobilitat quedarà afectada durant algun temps. «Hi haurà una afectació perquè tindrem moments en els quals no es puguin mantenir els tres carrils, però, tractarem de minimitzar els problemes», va recalcar.

A més, ahir es van presentar també els treballs de millora en la CG-5, que s’executaran per garantir la mobilitat dels vianants entre la Massana i Arinsal. Així, l’objectiu és connectar tots dos punts en un futur, tot i que la data de finalització no està establerta. No obstant això, ahir ja van començar els primers treballs que implementaran les zones de trànsit per a vianants: «Hi haurà una vorera situada en el marge esquerre, pujant, i una altra al costat dret, per continuar després fent la resta de parts i seccions que acabin amb la comunicació tot l’any». A la presentació, també va estar present la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, qui va mostrar la seva satisfacció pel fet que s’hagin emprès les obres: «Creiem que serà molt positiu, sobretot per a la seguretat de la gent».

Aquesta obra és fruit, segons Filloy, del pressupost participatiu del 2019: «Van votar 1.700 persones i pràcticament 1.000 sol·licitaven un accés per als vianants en aquest tram». El ministre va recordar que «el pressupost participatiu era de 300.000 euros, però Ordenament va augmentar la quantitat fins a arribar a un total de 759.000 euros».

Cal destacar que la presentació de les obres va ser el primer acte oficial de Filloy com a ministre d’Ordenament Territorial, després de deixar les seves funcions com a ministre d’Afers Socials. Sobre aquest tema, va afirmar que el ministeri continuarà amb la mateixa línia «d’orientar la inversió pública cap a l’edificació, que genera molta activitat econòmica». A més, va manifestar que el pressupost actual és «el mínim» que s’ha de mantenir per al pròxim any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT