PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les agències de viatges perdran el 90% de treballadors sense els ERTOs

Les entitats han demanat una reunió amb l’Executiu, però encara no tenen data per fer-la

Per Alba Llacuna

Una agència de viatges  del Pincipat en una imatge d’arxiu.
Una agència de viatges del Pincipat en una imatge d’arxiu. | Ona Morante

L’anunci per part del Govern, dimecres després del Consell de Ministres, de no preveure allargar els ERTOs més enllà del 30 de juny, i, sobretot «la incertesa relativa a la finalització o la continuïtat de les ajudes», ha posat amb l’ai al cor al sector de les agències de viatges; si finalment aquesta premissa es compleix, el sector perdria un 90% dels llocs de treball. Així ho va lamentar la vocal de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones, que va assegurar que la «situació després d’un any i mig de pandèmia és insostenible».
Unes dades que es desprenen d’un sondeig efectuat entre els membres de l’associació, impulsada per la mateixa entitat, i que revela que un 50% de les agències de viatges tancaria i el 50% restant acomiadaria tot el personal –només quedant el propietari– o a la meitat dels assalariats. D’aquesta manera només quedaria en actiu entre el 7,5% i el 10% dels llocs de treball del sector.
Segons indiquen des de l’entitat, la problemàtica recau en el fet que les agències de viatges, des de fa més d’un any, «han de romandre obertes per anul·lar expedients, ajornar viatges, preparar la temporada següent –la del 2021 al 2020 i la del 2022 al 2021– sense ingressar res». En aquesta obertura, tal com expliquen, les entitats «han hagut de suportar les despeses del personal –un 100% en aquelles persones encarregades de totes les gestions anteriorment esmentades, així com del 25% de les persones en ERTOs–», a banda de les despeses relatives al local, com són el lloguer, l’electricitat o el telèfon.
A tot aquest fet, l’AAVA, a més, afegeix el «buit legal», en el cas de les agències emissores, que «les obliga a fer les devolucions de pagaments a comptes sense, en algunes ocasions, haver rebut les devolucions per part dels proveïdors estrangers i, en cas d’haver rebut el pagament, assumint els costos de les transferències bancàries tant de pagaments com de devolucions».
Els efectes de la crisi no acaben aquí, sinó que, com apunten des de l’AAVA, «no es poden contractar nous crèdits tous, ja que la majoria de les entitats en van sol·licitar el 2020 per fer front a les despeses» derivades de la pandèmia en el seu inici.
Davant d’aquesta situació, les ajudes del Govern per al sector «són imprescindibles». De fet, des de l’associació van confirmar que el passat mes d’abril es va sol·licitar una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per abordar el tema, però, avui en dia, encara no tenen data per dur-la a terme.
Des de l’entitat recorden que l’any 2019, és a dir, l’any previ a la pandèmia, el col·lectiu va portar més de «300.000» turistes al Principat que van comportar «1.100.000 pernoctacions» en establiments hotelers del país amb una despesa directa de «150 milions d’euros». H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT