PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Diferències entre el Govern i el Copsia pel pla de la Covid

Els psicòlegs esperen la resposta de l’Executiu a les seves propostes

Per Alba Llacuna

El centre de salut mental del Servei d’Andorrà d’Atenció Sanitaria.
El centre de salut mental del Servei d’Andorrà d’Atenció Sanitaria. | Maricel Blanch

El joc de despropòsits és el que està succeint amb el Programa d’Atenció Psicològica per a la Covid -19.

Ahir al matí, en el transcurs de  l’actualització sanitària, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va lamentar que el projecte no es pogués iniciar ahir –tal com estava previst– perquè no hi ha cap professional que hagués pogut firmar el conveni necessari amb l’Administració. Un fet que, com va explicar el ministre de Salut, és a causa que el Col·legi de Psicòlegs no havia enviat els documents pertinents als seus afiliats. Benazet va anar més enllà i va assegurar que «set psicòlegs s’han posat en contacte amb el ministeri perquè no havien rebut la documentació i estaven interessats a adherir-se» al programa. 

«Des del ministeri hem fet molts esforços i reunions, se’ls hi va passar un esborrany del conveni per fer aportacions i no se’n va fer cap i el definitiu se’ls va enviar el 12 de maig», va explicar Benazet, que, tot i això va reconèixer que el preu va ser l’únic punt més controvertit; una problemàtica que s’estén a tot l’àmbit sanitari «on les tarifes són baixes», però que «en un moment com l’actual, de crisi, no és moment d’apujar-les».

Benazet, a més, va voler desvincular aquest programa amb el conveni que el col·lectiu, mitjançant el col·legi, està treballant amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) perquè s’incloguin les visites al psicòleg en la cartera de la CASS i es cobreixi com les visites a altres facultatius. «Una cosa és aquest dispositiu transitori amb una bossa de diners on tots aportem i una altra és el conveni amb la CASS», va reiterar el titular de Salut.

La resposta del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia), presidit per Òscar Fernández, no es va fer esperar. Ahir mateix, en un comunicat van recordar al ministre que sempre s’han «mostrat disposat a col·laborar», és més, van indicar que va ser el 7 de maig quan es van mostrar favorables a aquesta iniciativa de l’Executiu.

A partir d’aquí, la cronologia dels fets i que difereix de la del ministre Benazet. Segons els psicòlegs, no va ser fins a l’11 de maig que es va fer una reunió informativa entre els col·legiats i la secretària d’Estat, Helena Mas, on se’ls presenta el programa.

En els següents dies, com van apuntar des del Copsia, «s’estudia la documentació i s’organitzen taules de treball» amb la voluntat de millorar els aspectes més tècnics del conveni per «oferir una atenció basada en la qualitat assistencial, el benestar de les persones i l’ètica professional».

El darrer punt d’aquesta cronologia explicada pels psicòlegs data del 14 de maig –és a dir, divendres de la setmana passada–. Segons s’apunta en el comunicat, en aquest dia es va «fer arribar al Ministeri de Salut» diferents propostes de caràcter tècnic amb voluntat d’oferir un programa que s’ajusti als criteris professionals i donar una resposta efectiva als problemes psicològics derivats de la pandèmia».

Una proposta que, com remarquen en el comunicat, encara no han obtingut resposta per part de l’Executiu.

Tot i les diferències en la cronologia dels fets i les versions contraposades en els últims dies entre el Govern i el col·legi professional, des del Copsia, indiquen que «resten a la disposició del Govern amb l’esperança de signar el conveni en els dies vinents i iniciar el programa amb les màximes garanties d’èxit».

Un estira-i-arronsa que porta uns dies i que, finalment, s’haurà de veure si arriba a bon port amb  la signatura del conveni per part dels professionals interessats a adherir-se en el projecte i la posada en marxa, de forma definitiva, del Programa d’Atenció Psicològica per a la Covid per atendre a aquelles persones en què la pandèmia ha deixat empremta important.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT