PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern nega haver rebut cap oferta d’Israel per les vacunes

Jover reconeix no estar «satisfet» amb l’arribada dels vaccins, però l’Executiu fa «tot el que pot»

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir. | SFGA/JAViladot
El retard en l’entrega d’AstraZeneca a la UE no afectarà Andorra, que depèn del projecte Covax

«Andorra no ha rebut cap oferta d’un país tercer». Així de contundent va ser ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, en relació amb una informació apareguda en un mitjà de comunicació del país que assegurava que Israel va oferir al Principat 100.000 dosis excedents de Pfizer. Jover va recordar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, «ha explicat en diverses ocasions les línies de treball del Govern que han estat sempre les oficials, tot i que és veritat que hi ha hagut altres canals que no han prosperat per la poca traçabilitat i credibilitat del producte». D’aquesta manera va assegurar que la tasca de les autoritats sanitàries és «incansable» i, malgrat que el Govern «fa tot el que pot», «no estem gens satisfets amb l’arribada de vacunes al país». 

Tanmateix, la farmacèutica AstraZeneca va anunciar que tornarà a entregar a la Unió Europea (UE) menys de la meitat de les vacunes promeses per problemes logístics. Un contratemps que, en principi, no afectaria Andorra, que depèn directament del projecte Covax. «A nosaltres no ens han notificat cap retard i mantenim l’acord de rebre 26.400 dosis el primer trimestre d’enguany», va afirmar Benazet, tot afegint que ja s’han iniciat els tràmits per al seu transport fins al Principat. Malgrat que AstraZeneca es va comprometre a entregar 180 milions de vaccins a la UE fins a finals de març, el mes passat va reconèixer que només en podria subministrar 90 milions i ahir un alt funcionari europeu, implicat directament en les negociacions segons Reuters, va declarar que en una reunió a porta tancada la companyia només en va poder garantir 40 milions. 

Quant a les vacunes de Moderna procedents de França, l’ambaixador Jean-Claude Tribolet va reconèixer que Andorra ha sol·licitat accelerar l’arribada abans que finalitzi tota la remesa per part d’Espanya. En aquest sentit, va comentar que França té el mateix problema que Espanya va tenir amb Pfizer, ja que Moderna exigeix una sèrie de tràmits burocràtics i més acords firmats. De fet, va indicar que s’han hagut de traduir els documents a l’anglès i que estan pendents de l’autorització de la farmacovigilància de les vacunes per part del laboratori.

Tot plegat el mateix dia en què a Andorra es va posar en marxa la plataforma per inscriure’s per rebre el vaccí. A primera hora de la tarda l’eina ja havia rebut més de 6.600 sol·licituds, un miler de les quals de persones majors de 71 anys. Cal recordar que, malgrat la inscripció oficial, el procés de vacunació s’engegarà d’acord amb el pla establert pel Ministeri de Salut, i sempre que hi hagi vacunes suficients, donant prioritat a col·lectius específics i sense possibilitat de triar la farmacèutica. 

D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar ahir un decret pel qual es va decidir prendre mesures concretes per a tots els viatgers procedents del Brasil i Sud-àfrica, que hauran de presentar una PCR negativa feta 72 hores abans d’arribar al Principat i hauran de fer una quarantena de 14 dies. Com a «obertura discreta», el Govern també va donar el vistiplau a ampliar les reunions laborals fins a sis persones, mentre que les trobades en bars, restaurants i l’àmbit privat es mantenen en un màxim de quatre.

Pel que fa a la situació epidemiològica a Catalunya, Benazet la va titllar de «preocupant», tot i puntualitzar que els indicadors de França encara són més greus i «qualsevol problema dels nostres veïns és un problema nostre». Es preveu que durant el dia d’avui el Procicat decideixi si redueix les restriccions actuals, però la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ja va descartar ahir una «desescalada àmplia». «Les UCIs segueixen plenes. Demà [avui] decidirem, però no especulem, fa molts dies que estem estancats», va manifestar Vergés. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT