PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern posa en marxa una eina de sol·licitud per rebre la vacuna

És «indispensable» estar inscrit per obtenir les dosis i s’hi pot registrar tothom major de 16 anys

Per El Periòdic

Mas i Vidal en la roda de premsa d’ahir al matí.
Mas i Vidal en la roda de premsa d’ahir al matí. | SFGA / C. Esteve

El Govern llença avui una plataforma digital d’inscripció per a la campanya de vacunació contra la Covid-19. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va remarcar ahir que «és indispensable» estar inscrit a l’eina per poder rebre el vaccí i s’hi pot registrar tota la població general major de 16 anys que resideix o treballa a Andorra. «Hem volgut crear un univers més ampli que només els residents perquè els fronterers quedin inclosos», va declarar la cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. De fet, durant la roda de premsa van explicar que l’objectiu és que tothom pugui fer una inscripció prèvia perquè quan vagin arribant les vacunes, es pugui avisar a través d’un missatge al mòbil a tots els grups i col·lectius en funció de la fase de la campanya en què es trobin amb el dia i l’hora.

Tal com van anunciar, l’ordre seguirà sent el que preveu el pla de vacunació i a banda de la plataforma digital, el registre també es podrà fer a través del 775 019 per tal d’arribar a tota la població, va indicar Mas. «Volem fer especial atenció amb la gent gran i per aquest motiu estem treballant amb els comuns» perquè aquest grup d’edat pugui tenir accés a tota la informació a través dels treballadors socials, va declarar la secretària d’Estat de Salut.

Per tal de fer la inscripció en línia al web govern.ad/preinscripcio tan sols es necessita el número de NIA i un telèfon mòbil on s’enviarà un codi d’accés per poder finalitzar el registre. La cap de l’àrea de Prevenció també va comentar que independentment de formar part d’algun col·lectiu de risc o tenir alguna situació especial, «tothom qui vulgui rebre la vacuna s’ha de registrar», a excepció dels menors de 16 anys, perquè de moment «no hi ha cap vacuna que evidenciï ser eficaç per administrar als menors».
Dins l’eina, també hi ha un apartat perquè persones que formen part d’algun col·lectiu específic per professió i no per risc, com professionals sanitaris, sociosanitaris o col·lectius crítics considerats essencials, ho puguin marcar. Vidal va manifestar que hi haurà persones que necessitin alguna prescripció mèdica per poder rebre la vacuna com poden ser les embarassades, amb una immunosupressió o amb alguna al·lèrgia greu, ja que el metge haurà de fer una valoració entre els beneficis i els riscos per rebre la vacuna. En la mateixa línia, els col·lectius de risc també necessitaran prescripció mèdica per poder rebre la vacuna abans que per grup d’edat. 

Així mateix, Mas va explicar que de moment no hi ha una data de finalització de la campanya d’inscripció, la qual estarà oberta el temps que es requereixi. «Quan vagin arribant més vacunes, anirem donant més informació de tot el calendari», va apuntar. Des del Govern tampoc es contempla fer un test d’anticossos a la població abans de rebre la vacuna i Mas va assenyalar que l’estratègia que tenen segueix sent la dels cribratges sectorials. Tot i així, Vidal va recordar que les persones que ja han passat la malaltia, hauran d’esperar sis mesos a rebre la vacuna perquè ja tindran anticossos. «L’evidència científica està posant de manifest que les persones conserven immunitat i que la possibilitat de reinfecció és molt baixa o amb símptomes molt lleus», va dir Vidal, afegint que de moment els vaccins han de servir per vacunar a les persones que no han patit la malaltia perquè no hi ha vacunes per a tothom.

Cal recordar que aquest procés de vacunació és voluntari i des del Govern es creu que hi hauria una bona adhesió per part de la població. «Ens agradaria arribar a tothom», però amb 70 o 80% de la població «estaríem satisfets», va recalcar Mas. Tot i així, va manifestar que si veuen que l’adhesió al pla de vacunació no s’adequa a les necessitats «ens podríem plantejar altres alternatives».

Entre els diferents tipus de vaccins que han d’arribar al Principat, l’Executiu no preveu que cadascú pugui triar el tipus de vacuna que vol rebre, sinó que quan arribin les vacunes, serà el mateix Govern qui farà una valoració i decidirà quin vaccí rebrà cada grup de població. Per tant, és probable que en funció del tipus de vacunes que arribin, algun col·lectiu passi per davant d’un altre que en teoria era preferent. Tot i així, Vidal va indicar que l’evidència de si una vacuna cobreix a un grup de població o a un altre, anirà canviant pels diferents estudis que s’estan fent actualment. En aquests moments, des de Salut s’està administrant la segona dosi de la primera fase de vacunació, va informar l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT