PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern decideix avui si obre les pistes a esquiadors estrangers

Espot assegura que la decisió es consensuarà amb les estacions valorant la postura dels veïns

Per Lídia López

Usuaris de l’Escola de Neu d’Encamp a la zona de Grau Roig.
Usuaris de l’Escola de Neu d’Encamp a la zona de Grau Roig. | Comú d\'Encamp

L’Executiu i les estacions d’esquí consensuaran avui la decisió sobre si es manté la situació actual a les pistes, o bé si s’obre «una mica més la porta» i s’ofereix la possibilitat d’accedir als camps de neu a les persones no residents al Principat. Així ho va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, preguntat pels mitjans durant la seva visita a la calçotada celebrada ahir a Escaldes-Engordany. 

En aquest sentit, Espot va manifestar que es tracta d’una resolució que no pot ser «unilateral ni capriciosa», sinó que es mirarà de «posar en una balança els punts positius i els negatius», considerant que la mobilitat a Espanya està molt limitada, i que en el cas de França «hi ha alguns moviments possibles», però no es vol prendre cap mesura que pugui ser perjudicial. De fet, el cap de Govern va reconèixer que s’estan mantenint contactes diplomàtics per posar les conclusions sobre la taula i establir la línia a seguir. En qualsevol cas, Espot va remarcar que la decisió final la prendrà Andorra en funció del que sigui «el millor per a l’interès general del país i no només per a un sector concret».

A més, en cas de decantar-se per l’obertura, el cap de Govern va apuntar que s’haurà d’avaluar les «possibilitats» que tindrien les estacions per ampliar els dominis immediatament o no.

466 casos actius

Pel que fa a l’actualització sanitària d’ahir, el Govern va informar que s’havien registrat 35 nous positius a Andorra, elevant el total d’infectats a 10.538 persones. No obstant això, les 54 altes adjudicades –d’un total de 9.965–, les darreres 24 hores, van ajudar que els actius baixessin novament, passant dels 485 de diumenge als 466 d’ahir. D’aquests, els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell van augmentar en una persona, i se situaven en les 23: 12 a planta i 11 a l’UCI, 10 de les quals amb ventilació mecànica requerida. En canvi, a la planta habilitada per tractar la Covid-19 al Cedre no hi havia cap resident rebent tractament. 

Encara pel que fa al balanç epidemiològic, el Govern també va indicar que no s’havia produït cap nova defunció, i per això, la xifra d’òbits es va mantenir en els 107. I en relació amb la campanya de vacunació, durant el diumenge es van administrar set segones dosis. Per últim, al voltant de la població escolar, va créixer en tres classes l’afectació. Així, ahir hi havia 16 aules sota vigilància activa –quatre total i 12 parcial–, i 20 aules es trobaven en règim de vigilància passiva.

Objectiu de vuit milions

A França, el coordinador de l’estratègia de vacunació, Alain Fischer, va assegurar al canal de televisió gal BFM TV que l’objectiu marcat per la comissió gestora de la campanya és finalitzar el març amb vuit milions de vacunats –comptant els immunitzats i als que s’hagi administrat només la primera dosi–. A més, Fischer va certificar que el col·lectiu prioritari són els residents dels centres geriàtrics, on la gent és «més propensa a morir», si bé va reconèixer que, tot plegat, resta condicionat a la disponibilitat de vaccins. «El nombre de vacunes no satisfà tothom immediatament, però el procés està en marxa», va apuntar. 

Ajuts a la Seu

Per la seva banda, a la població veïna de la Seu d’Urgell, el consistori ha impulsat una nova convocatòria d’ajuts extraordinaris per als negocis de la localitat que van haver de cessar l’activitat per decret durant la segona onada del coronavirus. L’ajuntament té previst destinar un total de 100.000 euros repartits en quatre línies de negoci diferent: centres d’estètica, massatge, tatuatge i pearcing, per valor de 800 euros; centres esportius, per valor de 1.500 euros; restaurants, bars i cafeteries, per valor de 1.500 euros; locals d’oci nocturn, per valor de 2.500 euros. «Després de les reunions mantingudes amb els sectors econòmics que han passat més dificultats arran de la segona onada de la pandèmia, l’equip de govern es va comprometre a treure aquestes línies d’ajuts directes, i així ho hem fet», va assegurar la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, que també va afegir que aquestes contribucions s’emmarquen en el programa de subvencions com a mesura per a reactivar l’activitat econòmica al municipi urgellenc. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT