PUBLICITAT

Els bars insisteixen en allargar l’obertura fins a les 21.00 hores

Els restauradors volen claredat en les sancions i una planificació de l’alleugeriment de mesures

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu de la terrassa d’un bar l’estiu passat.
Foto d’arxiu de la terrassa d’un bar l’estiu passat. | El Periòdic

Sobre la mesura que va aprovar aquest dimecres el Govern durant la sessió setmanal de Consell de Ministres relacionada amb l’allargament de l’horari d’obertura dels bars i cafeteries fins a les 20.00 hores, el representant de la Unió de Bars, Francesc Medina, va apuntar que «amb una hora més de moment ens conformem, però nosaltres sempre hem demanat que l’horari s’allargui fins a les 21.00 hores precisament perquè l’horari dels bars i el dels restaurants es compagini; que no quedi aquell espai buit». En la mateixa línia, va reiterar que «els bars són llocs de trobada de pares, per exemple, que esperen que els seus fills surtin d’extraescolars. Pensem que està bé que en comptes d’haver d’estar al carrer, puguin estar a un bar mentre es mantinguin totes les mesures igual».

En la mateixa línia, ahir els restauradors es van reunir amb el Ministeri de Salut per avaluar la relaxació de les mesures que ha entrat en funcionament últimament. Així ho va fer saber la Unió de Bars a través d’un comunicat, que especifica que durant la trobada van reclamar més transparència en les sancions i establir un full de ruta per a la flexibilització de mesures. També van apuntar que es van reprendre temes pendents com les inspeccions i les novetats en matèria de desinfecció dels establiments. Finalment, van informar que constaten poca predisposició per part del Ministeri d’Economia i van demanar una col·laboració més estreta.

Medina també va recordar que durant els pròxims dies la Unió de Bars es reunirà amb el cap de Govern, Xavier Espot, «per fer una mica de seguiment sobre l’estat dels nostres establiments i de la situació dels treballadors del sector. La tònica serà la mateixa que quan ens vam reunir l’octubre passat; per compartir com anem i com van tirant les coses». Així, va concretar que la trobada no l’han demanat els representants de la restauració, sinó que se’ls ha convocat des del Govern. Igualment, però, Medina va explicar que «si tenim l’oportunitat, traslladarem els neguits que seguim mantenint i que fan referència al tema dels autònoms, de la seguretat social i el de les ajudes, entre d’altres».

Per altra banda, ahir el cap de Govern, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el ministre de Finances, Eric Jover, la ministra de Turisme, Veronica Canals, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, es van reunir amb els responsables de les societats explotadores de les estacions d’esquí i camps de neu del país i els cònsols de les parròquies on s’ubiquen. Segons van fer saber des de l’Executiu, durant la trobada es va decidir formalitzar els contactes que s’han mantingut fins ara en un grup de treball tècnic i estable entre l’Executiu i els representants del sector de la neu. La voluntat d’aquest grup és analitzar conjuntament les mesures econòmiques i financeres que ha desenvolupat i desenvolupa l’Executiu per pal·liar els efectes de la pandèmia. De moment, però, s’ha decidit que les estacions del país no obriran pels turistes espanyols fins que el Govern no es reuneixi amb França i arribi a un acord.

Reunió amb Catalunya

Finalment, el Govern i la Generalitat de Catalunya van celebrar la primera reunió telemàtica de coordinació del grup de treball que Espot, i el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, van convenir formalitzar a principis de gener. La primera trobada, tal com van informar des de l’Executiu, va servir per compartir les estratègies que els dos territoris estan seguint per contenir l’expansió de la pandèmia.

Gairebé 200 vacunats durant el primer dia de subministrament de la segona dosi

El Ministeri de Salut va informar que durant la jornada del dimecres passat es van administrar 196 vacunes. També van concretar que set d’aquestes corresponen a la primera dosi subministrada a usuaris d’un centre sociosanitari que encara estaven pendents de rebre-la i la resta, 189, ja són revacunacions. L’Executiu també va especificar que s’han detectat 39 casos positius nous de Covid-19 durant les darreres hores. Aquesta xifra eleva el total de casos registrats al país des del març de l’any passat, quan va començar la pandèmia, als 10.391. D’aquests, 504 són actius. També des de l’inici de la pandèmia s’han donat 9.781 altes. Sobre la pressió al sistema sanitari, el Govern va notificar que en aquests moments hi ha 14 persones ingressades a planta de l’Hospital Nostra  Senyora de Meritxell i que 11 es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Aquests, requereixen tots ventilació mecànica. Finalment, pel que fa a la incidència del virus sobre la població escolar, 23 aules estan sota vigilància activa, vuit total i 15 parcial, i 27 tenen un règim de vigilància passiva aplicat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT