PUBLICITAT

Espot defensa que el marc fiscal andorrà compleix les normatives

El cap de Govern recorda que Irlanda o Dinamarca tenen una pressió impositiva més baixa

Per Helder Alves

Xavier Espot i el ‘youtuber’ El Rubius en una imatge de l’entrevista a ‘Els Matins’ de TV3.
Xavier Espot i el ‘youtuber’ El Rubius en una imatge de l’entrevista a ‘Els Matins’ de TV3. | CCMA

El cap de Govern, Xavier Espot, va defensar ahir al programa Els matins de TV3 el marc fiscal andorrà davant les crítiques rebudes últimament des d’alguns mitjans espanyols. Sobre l’emigració de youtubers cap al Principat, debat que va ressorgir per la notícia que El Rubius es traslladava al país, Espot va respondre a les declaracions del líder parlamentari de Unides Podem, Pablo Echenique, posant en relleu que diversos països de la Unió Europea tenen una pressió fiscal inferior a la d’Andorra.
En referència al trasllat de youtubers, Espot va aclarir que «Andorra no ha fet una política específica per atreure’ls» i va explicar que «treballem per atreure inversió estrangera de tota mena i residents d’alt poder adquisitiu. Això ho fan tots els països i és una pràctica correcta sempre que es faci dins les normes i la lleialtat internacional». I va advertir: «Això no vol dir cometre frau fiscal ni fer evasió fiscal, això simplement significa que la gent valora tots els actius del país» tot afegintque Andorra té una sèrie d’actius per atraure residents, com la sanitat, l’educació o la seguretat i no és únicament atractiva per la competitivitat fiscal. En aquest sentit, Espot va recordar que el Principat, no és l’únic país amb un àmbit fiscal competitiu, i va citar l’estudi Paying Taxes de PriceWaterHouse Cooper’s i del Banc Mundial, que «xifra la pressió fiscal d’Andorra en un 26,5%, percentatge que està per sobre de la d’Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg o Romania, tots ells països de la Unió Europea». Així mateix  va afegir que «existeix una tendència a focalitzar l’atenció en un petit país que potser és més fàcil d’atacar i no es veu la globalitat de la situació».
Sobre les declaracions del portaveu del partit polític Unides Podem, Pablo Echenique, en les quals demana que Andorra torni a ser considerat un paradís fiscal, Espot va afirmar que «hem de fer més pedagogia» i va explicar que «a vegades des d’Espanya, hi ha una visió una mica esbiegada del que es Andorra, sobretot dels progressos i de la transformació que ha operat el país en els últims 10 anys».
El màxim responsable de l’Executiu va qualificar l’obertura de la frontera d’Andorra i la seva assimilació amb l’Alt d’Urgell com «un baló d’oxigen», tot i que va reconèixer que «no és tot allò  que anhelem» perquè des del Govern van demanar a la Generalitat de Catalunya una «assimilació una mica més amplia», però va admetre que són conscients de quina és la situació sanitària a Catalunya i va demanar que «segons es vagi ampliant el confinament comarcal actual també se’ns faci extensiu».
En referència a les vacunes rebudes per part dels països de l’entorn. Espot va tornar a comentar que també fa falta una tasca de «pedagogia» en referència al fet que «a vegades ha pogut semblar des d’alguns mitjans de comunicació espanyols que Espanya regalava una part de les seves vacunes o que fins i tot les revenia», i va explicar que la cessió d’una part de les vacunes és el «procediment estàndard pactat a la Unió Europea i que no suposa cap lucre» per als països veïns. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT