PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’horari de bars i cafeteries s’amplia fins a les 20.00 hores a partir d’avui

S’inicia la segona ronda de vacunació a centres sociosanitaris i als professionals del SAAS

Per Irene Mas Fàbrega

Una professional sanitaria durant la segona ronda de vacunació iniciada ahir.
Una professional sanitaria durant la segona ronda de vacunació iniciada ahir.

L’horari de bars i cafeteries s’amplia fins a les 20.00 hores a partir d’avui. Així ho va anunciar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior a la sessió de Consell de Ministres setmanal. En concret, Benazet va explicar que en relació amb la tendència a la baixa de la incidència de la Covid-19 que es constata de resultes de les xifres registrades, l’Executiu va decidir ahir alleugerir algunes de les mesures temporals que estaven aplicades, precisament, per controlar l’expansió del virus i per evitar que la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell se saturi. En la mateixa línia, el titular de Salut va apuntar que «per servir esmorzars es permetrà que cada taula l’ocupin fins a quatre comensals. Les mesures les prenem de setmana en setmana; és a dir, tenen una vigència inicial de vuit dies. Ja que hem millorat l’estat epidemiològic i fa tres setmanes que es registra una taxa de reproducció (Ro) del virus per sota d’u, podem alleugerir-les. Considerem que esmorzar és diferent que altres actes d’interacció social que es donen als bars o cafeteries com anar a prendre un refresc o una cervesa. Normalment per esmorzar es reuneix sempre la mateixa bombolla». 

També en relació amb l’alleugeriment de les mesures, Benazet va anunciar que a partir d’avui els parcs infantils ubicats a l’exterior reobriran «intentant evitar aglomeracions i netejant sovint les instal·lacions». Sobre els mateixos complexos però interiors, el ministre va explicar que «de moment no hem pres cap decisió. Als espais interiors la transmissió del virus per aerosols és més perillosa. Tot i que les dades últimament són bones, això no vol dir que es puguin aixecar totes les mesures. A més a més, les noves soques produeixen problemes importants i hem d’estar alerta».

A banda de l’esmentat, el ministre de Salut va informar que ahir va començar la ronda de vacunació a partir de la qual se subministrarà la segona dosi del vaccí a totes les persones que ja el van rebre per primera vegada fa, aproximadament, tres setmanes: «L’acció engloba als residents dels centres sociosanitaris del Cedre i de Clara Rabassa i als professionals sanitaris del SAAS. Això suposa cobrir, aproximadament, a gairebé 200 persones». Pel que es refereix a la quantitat de professionals que han accedit a vacunar-se, el ministre de Salut no va poder concretar quants han acceptat fer-ho però va apuntar que «aproximadament un 15% dels treballadors del SAAS no es van vacunar durant la primera tanda perquè presentaven una serologia positiva. També n’hi ha d’altres que han decidit no vacunar-se per diverses raons».

Sobre l’evolució del virus al Principat, Benazet va explicar que durant les darreres hores el ministeri ha registrat un total de 40 casos nous, fet que confirma la tendència a la baixa dels darrers dies: «La segona corba que correspon a la tercera onada està disminuint, així com els casos actius. La incidència acumulada també està baixant. És una disminució sostinguda». Així, també va apuntar que la Ro ha baixat fins a 0,85.

En concret, el total de casos positius detectats al país des que va començar la pandèmia ascendeix fins als 10.352, dels quals 514 són actius en aquests moments. Pel que es refereix a la pressió sanitària, el titular de Salut va apuntar que en aquests moments hi ha 27 persones ingressades a l’hospital; 16 són a planta i 11 a l’UCI amb ventilació mecànica: «El coll d’ampolla de la pandèmia és l’UCI i costa molt alleugerir el nombre de casos ingressats a aquesta unitat». Finalment, de la pressió sobre el sistema educatiu, Benazet va apuntar que en aquests moments hi ha vuit aules confinades totalment i 11 que tenen vigilància parcial.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT