PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut preveu vacunar 20.000 persones en «un mes i escaig»

França s’ha compromès a enviar 8.000 dosis de Moderna entre els mesos de febrer i març

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la seva exposició.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la seva exposició. | Consell General / Eduard Comellas

L’arribada de cara les pròximes setmanes de vacunes provinents de les tres fonts de provisió de les què disposa Andorra fa pensar al Ministeri de Salut que, en finalitzar el març, s’haurà vacunat una proporció considerable de la població. En concret, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va declarar davant la Comissió Legislativa de Sanitat que «unes 20.000 persones es podran vacunar en un període d’un mes i escaig». I això serà gràcies als enviaments que ja té en l’horitzó més imminent el Principat. 

En primer lloc, França s’ha compromès a enviar 4.000 dosis de Moderna aquest mes i 4.000 més al març. I a falta de signar els convenis definitius, el Govern compta amb el compromís verbal de l’ambaixador gal, Jean-Claude Tribolet. D’altra banda, el titular de Salut va reiterar que el projecte Covax enviarà el primer lot de vaccins de la farmacèutica AstraZeneca abans de finalitzar el febrer, i que correspon a un total de 26.400 dosis. Finalment, també s’espera que puguin arribar més vacunes Pfizer des d’Espanya, si bé encara no hi ha cap data establerta.

Per tot plegat, i per l’anunci de la indústria farmacèutica de cara a impulsar la producció, a banda de les altres vacunes candidates que ja es troben en una fase avançada de desenvolupament, Benazet es va mostrar «optimista» perquè, el conjunt d’Europa, pugui arribar a l’estiu amb entre el 60 o el 70% de la població vacunada.

Les quatre fases

D’altra banda, el ministre va exposar ahir el detall de com s’ha determinat la campanya de vacunació, que manté la seva estructuració en quatre fases en funció de la situació de risc de cada col·lectiu. Així, havent completat el grup corresponent a la Fase 1, de l’entorn sociosanitari, professionals de la salut amb més grau d’exposició al virus i persones dependents, es va poder iniciar, per l’obtenció de fins a set dosis per vial, la vacunació de la gent de la Fase 2: per majors de 90 anys, trasplantats i gent que rep diàlisi. 

De cara a l’arribada de més dosis, es completarà la segona fase, que englobarà els majors de 70 anys i un altre grup de professionals de la salut com otorrinos i odontòlegs, personal assistencial o cuidadors de persones dependents. Aquest grup comprendrà 11.754 persones.

No obstant això, si s’assoleix aquesta quantitat prevista de vacunes, al març també es podrà iniciar la Fase 3, que inclou dues subfases: majors de 60 anys, persones amb risc d’ingrés hospitalari, més sanitaris, treballadors dels pisos tutelats i el centre penitenciari a la primera; i persones de més de 50 anys, altres professionals sanitaris com psicòlegs o nutricionistes, i gent que oficia serveis religiosos a la segona. A més, també es vacunarà el professorat i personal del sistema educatiu, treballadors dels cossos essencials –Bombers, Protecció Civil, Policia, etc.–, i persones amb patologies com diabetis, malalties respiratòries o obesitat, entre d’altres. Aquesta campanya suposarà un total de 15.710 persones. Per últim, la Fase 4 inclourà la resta de la població.

En aquestes divisions també s’ha començat a distingir quina serà la vacuna que rebrà cada grup, un fet important perquè, per precaució, Andorra també ha optat per no administrar els vaccins d’AstraZeneca als majors de 65 anys.

Així mateix, Benazet també va avançar que, tenint en compte les necessitats de preservació i preparació de les vacunes, el ministeri està definint una operativa que s’assmilaria a les campanyes de donació de sang, amb una primera zona per les puncions i una segona d’observació, per comprovar si hi ha reaccions adverses.

Finalment, preguntat per la premsa sobre la iniciativa ciutadana per fer una concentració de caràcter negacionista, Benazet va respectar el dret a manifestar-se de tots els ciutadans mentre compleixin els protocols de seguretat. Tot i això, el ministre els va instar a «que preguntin a la gent que ha estat a l’UCI si no existeix la malaltia, o a les persones que han perdut a un familiar; que ells els ho expliquin». 

El Govern detecta 37 casos nous però baixen els actius

El Govern va informar ahir de la detecció de 37 nous infectats per coronavirus a Andorra, que ja suma 10.312 casos. No obstant això, gràcies a les 64 altes concedides –ja n’hi ha un total de 9.674–, la xifra de persones actives en la malaltia va tornar a anar a la baixa, i es va situar en les 532. D’aquestes, n’hi havia 27 ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 16 a planta i 11 a l’UCI, totes elles ventilades, i una més que la jornada anterior. Així mateix, a la planta Covid habilitada al Cedre no hi havia cap pacient. En relació amb la població escolar, es va reduir lleugerament la incidència a les aules, i les classes sota vigilància activa n’eren 22, vuit de total i 14 de parcial, i 38 més restaven sota vigilància passiva. Sobre la campanya de vacunació, el ministre de Salut va indicar que ja s’havien vacunat 1.291, 14 de les quals les darreres 24 hores. Així, s’haurà vacunat a l’1,7% de la població. Finalment, la xifra de defuncions es va mantenir en les 106. Per tot, el ministre va destacar que avui el Consell de Ministres pot acordar més relaxaments per la bona evolució epidemiològica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT