PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern aprovarà el dimecres la reobertura dels parcs infantils

La incidència del virus segueix a la baixa, amb una Ro de 0,86 i els actius per sota dels 600

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazte, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazte, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern aprovarà dimecres el decret que permetrà la reobertura dels parcs infantils. L’anunci va arribar en un moment on les famílies del Principat havien reactivat la seva demanda al Govern perquè tornés a permetre l’accés a aquests espais d’oci infantil mitjançant una recollida de firmes a la plataforma Change.org que ja acumula prop de 2.000 signatures.

«Els parcs són un espai a l’aire lliure. Si demanem que la interacció de la gent sigui mínima, i tenint en compte el cribratge escolar, es pot relaxar la mesura». Així es va expressar al respecte el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització sanitària. En qualsevol cas, l’Executiu manté el criteri de prudència de cara a plantejar més obertures o ampliacions de les restriccions, pel fet que encara que la pressió del virus segueixi a la baixa, hi ha dos elements que poden fer incrementar els contagis: la possible arribada de noves soques a Andorra i una distensió en el seguiment de les mesures per la celebració del Carnaval. Així, tal com va posar en relleu Benazet, «hem de ser molt curosos per no arribar a una situació de risc de rebrot amb unes dades epidemiològiques negatives». 

De fet, el ministre va recordar que malgrat la reducció progressiva dels casos actius i dels contagis, hi ha un factor que sempre triga més a disminuir i és la incidència a l’UCI, exposant que «10 ingressats encara són molts». Per això, també s’ha optat perquè les visites a l’hospital o els centres sociosanitaris romanguin prohibides, almenys fins que hagi passat una setmana de la revacunació de les primeres persones.

Actius per sota dels 600

Pel que fa al balanç sanitari, Benazet va informar de 24 nous contagis detectats durant la jornada d’ahir, que sumaven 10.275 infectats des del març passat a Andorra. La xifra d’actius va reduir-se en 53 persones fins a les 559 persones gràcies a les 77 darreres altes registrades –d’un total de 9.160–. I d’entre aquests actius, hi havia 26 persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 15 a planta i 10 a l’UCI, tots ells sota ventilació mecànica. En canvi, a la planta Covid del Cedre, no hi havia cap pacient. Afortunadament, no es va produir cap defunció i els òbits es van mantenir en els 106. A més, sobre les proves TMA amb motivació turística fetes a l’StopLab del Prat de la Creu, durant el cap de setmana se’n van realitzar 121.

En relació amb el brot sorgit en un local musical, el ministre va detallar que els contagis vinculats eren al voltant de la vintena, si bé els traçadors seguien estudiant la cadena epidemiològica. I de la mateixa forma, també seguia activa la investigació sobre com s’havia produït el brot, tot i que novament, Benazet va recordar que sempre es poden donar contagis.

D’altra banda, el titular de Salut també va indicar que la Ro seguia disminuint, i ahir era de 0,86. «El comportament de la taxa de reproducció segueix sent favorable; és encoratjador que fa tres setmanes que estem per sota d’1. Però per la situació d’Europa, cal que seguim extremant les mesures de precaució», va apuntar.

Així mateix, pel que fa a la població escolar, Benazet va compartir que hi havia 25 aules sota vigilància activa i 42 en vigilància passiva. A més, també va exposar que el cribratge escolar ja acumula 18.421 tests, on s’han trobat 78 infectats –una positivitat del 0,35%–. En aquest sentit, el ministre va recordar que «detectar els casos en l’àmbit escolar que sovint deriven en casos familiars ens és de gran ajuda i ha permès mantenir les aules obertes».

Últimes dosis

Finalment, sobre la campanya de vacunació, Benazet va informar que ja s’havien vacunat 1.277 persones i que aquests dies s’arribaria a les 1.300 per finalitzar aquesta primera fase, administrant les darreres dosis a les persones que formen part de la cua de la cadena dels brots sorgits als centres sociosanitaris o en certes àrees de l’hospital. D’aquesta manera, la campanya es podrà centrar en la segona dosi de les primeres persones vacunades a partir de demà.

I sobre la possible arribada de més vacunes al Principat, el ministre de Salut va preferir «no avançar dates» al respecte, si bé va voler enviar un missatge de calma assegurant que «no hem de patir en aquest aspecte». Així, Benazet va recordar que «el gran objectiu mundial és arribar a l’estiu amb un 60 o 70% de vacunats». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT