БиХ лани извезла робу вриједну 77,65 милиона КМ на самопроглашено Косово

Милијана Латиновић
БиХ лани извезла робу вриједну 77,65 милиона КМ на самопроглашено Косово

БАЊАЛУКА - БиХ је лани на тржиште самопроглашеног Косова извезла робу вриједну 77,65 милиона марака, што је шест пута више у односу на 2019. годину, а у пласману су предњачили гвожђе и челик.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у 2019. години на самопроглашено Косово отишла је роба вриједна свега 13,56 милиона марака. У том периоду на снази су биле таксе од 100 одсто на сву робу из централне Србије и БиХ.

Намети који су готово зауставили извоз укинути су 1. априла прошле године што је, судећи према подацима Спољнотрговинске коморе о робној размјени, утицало на то да се домаћи привредници врате на изгубљено тржиште.

У прошлој години БиХ је са Косова увезла робу тешку 15,67 милиона КМ, док су годину раније на домаће тржиште стигли производи вриједни 12,83 милиона КМ. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у увозу предњаче производи од гвожђа и челика, те разне врсте коже.

Међу значајнијим ставкама у робној размјени са овим тржиштем су млијеко и млијечни производи, а лани је извоз тих производа на Косово био тежак нешто више од четири милиона марака.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да је овакав раст извоза очекиван након што су таксе од 100 одсто укинуте.

- Таксе су заправо значиле забрану извоза из Српске и БиХ јер није било могуће платити таксе од 100 одсто и бити конкурентан на тамошњем тржишту. За нас је важно да су се поједине фирме успјеле вратити на то тржиште и да се тај тренд наставља и у овако тешком времену, када пословање привреде отежава вирус корона - рекао је Благојевић.

Он је нагласио да је за привреду Српске свако, па и најмање тржиште важно, а посебно оно на којем се постиже суфицит.

Да је повратак на изгубљено тржиште значајан, сагласан је и предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић који каже да је потребно уложити велике напоре да обим спољнотрговинске размјене буде враћен на ниво прије увођења такси.

- У ту сврху ми смо јесенас присуствовали једном сајму у Приштини, гдје су се представили наши произвођачи из прехрамбене индустрије. Добро је што су се наши производи вратили на полице тамошњих тржних центара и сматрам да ћемо заједно са колегама из РС релаксирати све баријере које постоје да би се отворила врата нашим привредницима - поручио је Јашарспахић и подвукао да је луксуз изгубити било које тржиште.

Приштинске власти су почетком новембра 2018. године повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да је та одлука представљала грубо кршење ЦЕФТА, њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра те године донијела нову о увођењу царина од 100 одсто које су важиле до 1. априла 2020. године.

Бројеви

 

Прије увођења такси од 100 одсто вриједност годишњег извоза робе из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова достизала је и 160 милиона КМ. Мјесечни просјек вриједности извезене робе прије увођења такси био је око 13 милиона марака, а након увођења тих намета кретао се око свега милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана