PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Pas de la Casa vol un dispositiu per fer TMAs ubicat a la població

Els comerciants de tabac apunten caigudes en les vendes d’entre el 40 i el 50%

Per Lídia López

Compradors al Pas de la Casa per la reobertura de la frontera francoandorrana al juny.
Compradors al Pas de la Casa per la reobertura de la frontera francoandorrana al juny. | Jordi Pujol

Els comerciants del Pas de la Casa són partidaris de posar en funcionament un dispositiu per oferir proves TMAs als turistes francesos a la mateixa població encampadana. Segons va explicar el president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, «creiem que el dispositiu que engegaran a Prat de la Creu és una molt bona idea però insuficient per a Pas de la Casa». En aquest sentit, Carrié va compartir que «el pla que té l’associació de comerciants és de posar en marxa un aquí», ja que, segons va argumentar, no es pot demanar als turistes que es desplacin fins a la capital per fer-se la prova perquè «no voldran», i tot plegat esdevé un entrebanc més per a la possible arribada de visitants.

De fet, el president també va detallar una de les propostes que el col·lectiu de botiguers del Pas té sobre la taula en relació amb l’establiment d’aquest dispositiu a la població fronterera, que seria la possibilitat d’oferir els tests de forma gratuïta a tots els visitants que presentin un tiquet de compra per valor de 100 euros, o bé que hagin passat dues nits a algun allotjament turístic del país. A més, per a Carrié, aquesta campanya suposaria també un incentiu per a la possible arribada de clientela francesa, i en certa manera, una «acció promocional» pel turisme del país. Així, tal com va destacar el president d’Iniciativa Publicitària, a la població encampadana estan pendents de poder salvar els períodes vacacionals que ara tindran alguns gals, i en general, poder reactivar l’activitat comercial. I és que, tal com va assegurar Carrié, des que França va afegir el requisit del test negatiu pel retorn dels seus ciutadans, «està pràcticament tot tancat i no hi ha ningú; és com si la frontera estigués totalment tancada».

Xifres negatives del tabac

Per la seva banda, el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, va confirmar les xifres sobre la caiguda d’un 61% dels ingressos duaners per la taxa del tabac al gener, exposant que «en el que portem des de l’inici de la pandèmia hem vist com minvaven les nostres xifres de cara a la venda exterior entre un 40 i un 50%». Tal com va argumentar Calvo, «el fet que a les fronteres no hi hagi una circulació fluida té una repercussió molt gran sobre la venda de tabac», i per això, «mentre aquesta situació continuï vigent, les xifres es mantindran a la baixa».

Fent una valoració en concret sobre la situació del Pas de la Casa, el president de l’UCAT va assegurar que mantenen una comunicació freqüent amb els venedors de la població encampadana i han pogut constatar que «estan molt preocupats» perquè «malgrat que en els escassos moments en què poden obrir la frontera amb normalitat, sí que recuperen alguna cosa de la venda, ara mateix, les noves restriccions que s’han imposat han tornat a deixar el Pas de la Casa en una situació molt crítica, amb comerços buits i sense clientela». Per aquest motiu, segons Calvo, «mentre duri aquesta situació a França i amb unes circumstàncies relativament similars per part de la frontera hispanoandorrana hem de preveure que seguirem en una dinàmica negativa pel que fa referència al comerç de tabac».

Per aquest motiu, des de l’UCAT no tenen un horitzó de millora de la situació del sector perquè això «ho marca l’evolució epidemiològica», considerant que ja s’ha pogut observar com «en el moment que la situació sanitària millora i la mobilitat augmenta, la venda s’anima». «És com si anéssim navegant per sobre la corba de la pandèmia sens dubte: estem al ritme de les onades i les obertures i tancaments de les fronteres», va reflexionar Calvo, que també va afegir que «dibuixar un horitzó en les circumstàncies actuals és bastant aventurat perquè, a més a més, el ritme de vacunació no és tot l’optimista que semblava plantejar-se a un inici, així que no hi ha motiu per ser gaire positius». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT