ФБиХ и у трећу годину након општих избора ушла са старим руководством: СДП БиХ спрема нову подвалу

Ведрана Кулага Симић
ФБиХ и у трећу годину након општих избора ушла са старим руководством: СДП БиХ спрема нову подвалу

САРАЈЕВО - ФБиХ је, у трећу постизборну годину ушла без нове власти, а судећи према појединим изјавама ускоро би могла да буде отворена прича о кандидатима за позиције предсједника и потпредсједника тог дијела БиХ, те замјеника предсједавајућег у федералном Дому народа.

На двије од те три позиције требало би да дођу представници Срба, али и ту би, као и ранијих година, могао да засједне неко од странака са бошњачким предзнаком, умјесто из оних са сједиштем у Републици Српској, а који заступају интересе српског народа у ФБиХ

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ Аљоша Чампара, који је мандат добио као кадар СДА, упутио је допис клубовима народа у том Дому у којем је затражио да што прије доставе имена кандидата за предсједника и два потпредсједника Федерације БиХ.

У допису је указао на чињеницу да Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ у правном смислу не може констатовати да су општи избори 2018. године завршени док не буду попуњене руководеће позиције у ФБиХ, додавши да  директну одговорност за суспензију изборне воље грађана у овом случају сноси федерални Парламент.

Клуб Срба у Дому народа изабрао је прошле године руководство којим ће предсједавати Слађан Илић из СДП-а БиХ, странке која има и највише руку у том клубу, а његов замјеник је Далиборка Миловић из Либералне странке.

Из СДП-а је још раније најављено да ће дати кандидате за сва челна мјеста на којима треба да буде Србин, а да ли су остали при томе нисмо успјели да сазнамо јер са Илићем нисмо успјели да ступимо у контакт.

Горан Броћета, делегат из СНСД-а у Клубу Срба, с друге стране каже да њих још нико није контактирао.

- Нико нас није позивао на састанке на тему избора предсједника, односно потпредсједника ни за попуњавање мјеста потпредсједника Дома из реда Срба. Евидентно је да већина у Дому тешко функционише и да од сједнице до сједнице траже руке да би се усвојиле одлуке важне за функционисање Федерације. И ми смо били конструктивни, подржали буџет јер не желимо да зауставимо живот у ФБиХ иако је незадовољство превелико када је ријеч о Србима - истакао је Броћета.

Да ли ће и како функционисати већина, каже, треба причекати.

- Јасно је да СДП не подржава приједлоге из СДА. О свим нашим потезима ћемо се консултовати са руководством странке, а све у интересу Срба у ФБиХ. Добро би било да неко од легитимних српских представника буде у власти у ФБиХ, на мјесту потпредсједника ФБиХ или Дома народа јер би на тај начин могли да додатно утичемо на побољшање нашег положаја у ФБиХ. Ако буде неко из СДП-а или странака већине, то је политичка трговина и српски народ од тога неће имати користи нити напретка - истакао је Броћета.

Мандат предсједника и два потпредсједника ФБиХ је четири године. 

Процедура

Уставом ФБиХ је прописано да у избору предсједника и потпредсједника, најмање трећина делегата из клубова бошњачких, хрватских или српских делегата у Дому народа могу кандидовати особе за те позиције. Избор захтијева прихватање заједничке листе три кандидата, већином гласова у Представничком дому, а затим већином гласова у Дому народа, укључујући већину клуба сваког конститутивног народа. У случају да не буде подршке, поступак кандидовања се понавља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана