PUBLICITAT

El Govern habilita un StopLab que permetrà fer-se TMAs als turistes

Salut registra una nova mort durant les darreres hores que eleva la xifra de traspassos a 103

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença posterior a la sessió de Consell de Ministres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença posterior a la sessió de Consell de Ministres. | SFGA/CEsteve

El Govern habilitarà un StopLab que permetrà als turistes fer-se proves diagnòstiques de la tipologia TMA pagant 40 euros. Així ho va anunciar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir durant la compareixença posterior a la sessió setmanal de Consell de Ministres. En concret, Benazet va explicar que la decisió d’ubicar un nou punt on es realitzin proves TMA a l’aparcament del Prat de la Creu es va prendre després de mantenir contacte amb el govern francès i que aquest acceptés que aquesta prova s’assimila a la PCR i que, per tant, servirà pels ciutadans del país veí del nord per entrar i sortir del territori: «Ahir es va aconseguir que el govern francès acceptés la prova TMA amb les mateixes característiques que la PCR. Així es facilitarà la mobilitat pels ciutadans de França que venen i que han de retornar amb certificat». El ministre de Salut també va explicar que l’operativa estarà en marxa a partir de demà al matí. Per demanar cita, es posarà un número de telèfon a disposició dels interessats i els resultats de les proves que es desenvolupin s’enviaran l’endemà de fer-les. Si es detecta un cas positiu a través d’aquest sistema, «depenent de la seva situació clínica es determinarà el procediment a seguir. Si la persona necessita atenció sanitària se’l podrà tractar a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i, si no cal, però presenta símptomes, se’l podrà tractar al seu hotel, allotjaments pels quals ja s’ha elaborat un protocol davant la possibilitat d’aquesta casuística. Finalment, si és asimptomàtic podrà retornar al seu país i es comunicarà el cas a l’autoritat sanitària pertinent».

Pel seu cantó, el cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que, en relació amb el tema que fer-se la prova a Andorra pels ciutadans francesos suposa haver-se de quedar una nit al país per la demora amb la qual s’envien els resultats dels tests, tenen present que «la idea que molt clarament ha transmès el govern francès és que considerant la situació epidemiològica que viu el país, no aconsellen la mobilitat ni dins ni fora del seu territori. Nosaltres hem de seguir una línia de lleialtat i de bon veïnatge». En aquest sentit, va explicar que de moment no es té previst fomentar que el turisme francès vingui al país, per exemple, amb paquets turístics que continguessin la possibilitat de fer-se aquesta prova. Igualment, va afegir que «això no vol dir que més endavant la situació hagi canviat. Hem d’anar obrint vies perquè els turistes puguin venir, però sempre amb coherència».

Sobre el preu de la prova, Benazet va explicar que «és el que ens surt a nosaltres tenint en compte el cost del reactiu i el dels treballadors i és el mateix preu que s’utilitza a l’StopLab que tenim ubicat a la Seu d’Urgell. No hi ha cap afany de benefici». A més a més, va apuntar que els residents andorrans també es podran beneficiar dels serveis de l’StopLab de Prat de la Creu i «estaran exempts de pagar aquesta taxa».

Per altra banda, el ministre de Salut va actualitzar les dades sanitàries i va expressar que durant les darreres 24 hores s’ha registrat un nou traspàs derivat de l’afecció de la Covid-19. Per aquest motiu, la xifra total de morts per la pandèmia al país ja és de 103. També va apuntar que durant el mateix període de temps s’han detectat 53 nous casos que eleven la xifra total d’infectats al país al llarg de tota la pandèmia als 10.070. De la segona i la tercera onada, en aquests moments hi ha 654 malalts actius. Pel que es refereix a la pressió hospitalària, 17 persones estan ingressades a planta de l’hospital i 12 a la Unitat de Cures Intensives (UCI). D’aquestes, 11 estan intubades.

Tot i les xifres en qüestió, el titular de Salut va explicar que l’evolució del virus es manté estable i amb  tendència a la baixa. Així, va concretar que tots els indicatius menys el de la pressió a l’UCI determinen que el país ha passat al nivell tres de risc, fet que significa que hi ha una transmissió comunitària del virus sense perill d’estrès del sistema.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT