PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern manté la vigència de les mesures a bars i restaurants

Benazet avisa que cal rebaixar la pressió a l’UCI per la possible arribada de la soca britànica

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern considera que les actuals mesures que regeixen el funcionament de bars i restaurants són «molt ben ajustades». Així ho va expressar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença per actualitzar la incidència epidemiològica a Andorra. En aquest sentit, Benazet va apuntar que abans de plantejar un relaxament d’aquestes, «hem d’anar a rebaixar la pressió a l’UCI» perquè, malgrat que els indicadors setmanals van apuntar ahir a una lleugera millora, el ministre va recalcar que «hem de baixar molt els ingressats a l’UCI per si ens veiem afectats per una quarta onada de soca britànica».

El titular de Salut va fer una reflexió sobre la realitat a altres països d’Europa pel que fa a l’afectació de la Covid, apuntant que molts tenen taxes de reproducció per sobre d’1, la pressió als hospitals és més alta, i que les variants del virus com la soca britànica estan en expansió. Per tot plegat, Benazet va recordar que «estan prenent mesures molt més restrictives» que inclús arriben als confinaments generalitzats com a Portugal o el Regne Unit. Així, es va mostrar comprensiu amb les darreres decisions dels territoris veïns malgrat que tinguin una afectació directa i de facto al Principat, i es va mostrar esperançat que a mesura que a Europa hi hagi percentatges alts de gent vacunada es pugui assolir una major i progressiva normalitat. «El problema de les noves soques és el col·lapse del sistema sanitari que poden generar; per això els països europeus prenen mesures encara més restrictives», va exposar el ministre.

De fet, el titular de Salut va assegurar que el Govern manté converses amb els representants gals a Andorra per garantir una certa mobilitat entre territoris transfronterers. i, malgrat que l’Executiu havia pensat en sistemes similars als StopLabs per fer tests diagnòstics, el ministre va compartir que «no volem prendre cap decisió que ens posi en contra dels criteris i mesures de França, o que permetin a la seva ciutadania saltar-se el confinament».

Per tot plegat, i tot i reconèixer que encara no s’ha detectat cap cas de variants de coronavirus, Benazet va assegurar que «ens interessa tenir un nombre de pacients molt baix a l’hospital, i en concret a l’UCI», perquè tot i que encara hi ha marge d’ocupació, «no seria desitjable» utilitzar la totalitat dels llits de l’UCI per tractar pacients Covid perquè no permetria donar cap altra cobertura.

La Ro baixa a 0,9

En relació amb l’actualització de dades, el ministre va compartir que la taxa de reproducció se situava a 0,9, xifra que va considerar com «una bona notícia» perquè suposa una reducció dels nous casos per dia. Així mateix, també va destacar que el percentatge de positivitat dels tests efectuats era del 4,1%, i que la mitjana de persones majors de 50 anys detectades cada dia s’havia rebaixat fins a les 15, un fet que resultava demostratiu que la pressió al sistema sanitari es reduirà pròximament.

Aquests indicadors es van representar a l’actualització epidemiològica d’ahir, on els nous contagis comptabilitzats eren de 35 persones, fins al total de 9.972 infectats a Andorra des del març passat. Aquesta dada, sumada a les 113 noves altes decretades –9.206 en total–, van provocar un descens fins als 665 actius, és a dir, 78 menys que la jornada anterior. Entre aquests actius, 34 restaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 21 a planta i 13 a l’UCI, 10 d’ells sota ventilació mecànica. Al Cedre, hi havia dos pacients a l’àrea Covid, un resident de Salita i un derivat del servei d’urgències.

Pel que fa a la població escolar, hi havia 43 aules sota vigilància activa, 10 de total i 33 de parcial, i 109 en vigilància passiva. Finalment, la xifra de defuncions es va mantenir inalterada, amb 101 víctimes.

Primeres vacunes de Covax

Sobre la campanya de vacunació, el titular de Salut va anunciar que des de Covax se’ls va informar que «bona part» de les 26.400 vacunes que corresponen al país de la farmacèutica AstraZeneca arribaran abans del final de febrer. A més, l’administració dels vaccins seguia a bon ritme i ja hi havia més de 1.000 vacunats, i s’havia començat a immunitzar a persones corresponents a la segona fase: majors de 95 anys, pacients de diàlisi, persones trasplantades i altres professionals sanitaris.

Precisament ahir, la consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, va tramitar una pregunta al Govern per conèixer la «validesa científica i tècnica» per extreure set dosis d’un vial «quan arreu sembla que només s’obtenen entre cinc i sis dosis». Tot i això, el PS va aclarir al comunicat emès que «no dubten ni de la bona feina ni de la perícia dels i les professionals que estan preparant les dosis de la vacuna». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT