Из општинских комисија лавина притужби на рачун ЦИК-а БиХ: Изборе претворили у пијацу

Ведрана Кулага Симић
Из општинских комисија лавина притужби на рачун ЦИК-а БиХ: Изборе претворили у пијацу

СРЕБРЕНИЦА, ДОБОЈ - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ јуче је затражила 140.000 марака из текуће резерве буџета институција БиХ за понављање избора у Сребреници и Добоју, а из тамошњих изборних комисија поручују да ће сачекати инструкције, али да не осјећају кривицу, те да је све рађено мимо њих, али и закона.

Апелационо одјељење Суда БиХ одбацило је у сриједу све жалбе на одлуку ЦИК-а којом су поништени избори на већини биралишта у Сребреници и Добоју, чиме су и званично потврђене сумње у такав епилог.

У Изборном закону БиХ пише да се поновни избори спроводе на основу истих кандидатских листа и истих извода из Централног бирачког списка који су коришћени на поништеним изборима и спроводе се на дан који одреди ЦИК, најкасније 14 дана од дана правоснажности одлуке о поништењу избора, односно од дана одлуке Апелационог одјељења.

Први човјек ЦИК-а Жељко Бакалар ни јуче није говорио ни оквирно о томе када би бирачи требали поново на биралишта, већ је само кратко поручио да се од њих очекује брзо расписивање избора, те да ће то увелико да зависи и од ажурности Савјета министара по упућеном захтјеву за средства.

Појединци који од почетка захтијевају понављање изборног процеса траже, између осталог, да нове изборе спроводи и нова изборна администрација на локалном нивоу, од изборне комисије до бирачких одбора. И сам Бакалар је у првој реакцији на одлуку Суда БиХ истакао да постоји консензус о томе да буду нова лица у бирачким одборима.

Из сребреничке и добојске изборне комисије подсјећају за “Глас Српске” да, према Изборном закону, њихове чланове именују и разрјешавају локални парламенти, уз сагласност ЦИК-а, а да предсједника, чланове бирачких одбора и замјенике именује општинска изборна комисија најкасније у року од 30 дана прије дана одржавања избора.

Предсједник Изборне комисије у Добоју Ненад Палексић, који је правник, не крије разочарење цијелим процесом и одлукама, наглашавајући да је закон превише пута већ прекршен и да га не би чудило да се тако и настави.

- Ни рокови ни закони нису поштовани од почетка. Све је политика и нема везе са правом. Могу радити шта хоће и како хоће, и тако ће и бити - рекао је Палексић и додао да постојећи сазиви комисије и бирачких одбора морају да спроведу и поновљене изборе.

Оцијенио је да Бакалар говори језиком политичара, али да, с обзиром на то да је БиХ “једна пијаца”, све може и све пролази.

- Не примјењују закон, него раде како им неко други говори - закључио је.

Сличан став дијели и његова колегиница у Сребреници Љиљана Стевановић, која предводи тамошњу изборну комисију.

- Свој посао смо обавили по законима и ограђујемо се од свих  притужби, гдје се тражи и наша смјена. Не знам због чега би нас разријешили. Све ово је прошло мимо нас, а закони су јасни - истакла је Стевановићева и додала да не зна ни гдје да нађу нових 100 чланова бирачких одбора.

ЦИК је након двомјесечне истраге донио одлуку којом је, како је саопштено, због изборних неправилности и малверзација поништио резултате избора на 28 бирачких мјеста у Сребреници и 89 у Добоју за начелника, односно градоначелника, као и за локалне парламенте, што је изазвало револт код оних који су извојевали побједу 15. новембра прошле године.

Очекивања

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је увјерен да ће та странка на изборима у Добоју и Сребреници направити озбиљан и велики резултат.

- Како можете да окривите Градску изборну комисију ако је на 17 мјеста у Добоју гдје су Бошњаци већински гласали све у реду, а није у реду тамо гдје су Срби већином гласали - рекао је Додик.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић очекује побједу кандидата српских странака Младена Грујичића у Сребреници, а у Добоју да изборни процес протекне поштено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана