Нови избори за ново кршење закона

Ведрана Кулага Симић
Нови избори за ново кршење закона

САРАЈЕВО - Апелационо одјељење Суда БиХ одбацило је све жалбе на одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ којом су поништени избори на већини бирачких мјеста у Сребреници и Добоју и тиме дало зелено свјетло за њихово понављање, али јуче нико није могао да каже када ће бирачи поново на биралишта.

ЦИК је након двомјесечне истраге донио одлуку којом је, како је саопштено, због изборних неправилности и малверзација поништио резултате избора на 28 бирачких мјеста у Сребреници и 89 у Добоју за начелника, односно градоначелника као и за локалне парламенте, што је изазвало револт код оних који су извојевали побједу 15. новембра прошле године, због чега су на крају и упутили жалбе на одлуку ЦИК-а.

Суд је, међутим, одбацио жалбе на одлуке, а предсједник ЦИК-а БиХ Жељко Бакалар казао је за медије у ФБиХ да ће у наредном периоду бити донесена одлука на који начин и када ће бити одржани поновљени и пријевремени локални избори у Травнику јер је суд потврдио и одлуку у том случају.

Пријевремени избори биће у општинама Травник и Фоча-Устиколина и то могуће 28. марта или седмицу касније, а за Добој и Сребреницу мораће, како је рекао, одлучити о датуму јер треба да утврде колико времена им је потребно да све припреме.

- Имамо консензус да то неће моћи бити са истим бирачким одборима. Видјећемо како ћемо то извести и с којим роковима - рекао је Бакалар који је потврдио и да ће бити кориштен исти бирачки списак као и 15. новембра те исте кандидатске листе.

Упућени у изборно законодавство сматрају да је компликована ситуација на помолу. Изборни закон БиХ је, подвлаче саговорници “Гласа” јасан, јер у њему пише да се поновни избори спроводе на основу истих кандидатских листи и истих извода из Централног бирачког списка који су коришћени на поништеним изборима и спроводе се на дан који одреди ЦИК, најкасније 14 дана од дана од дана правоснажности одлуке о поништењу избора, односно од дана одлуке Апелационог одјељења.

Иако су рокови познати, став струке је да је готово немогуће спровести све процедуре у овом случају када се гласање понавља на готово свим бирачким мјестима, а не само на неколико њих, како се знало дешавати. Сматрају да ће се надлежни вјероватно позвати на то да се у том року изјасне о датуму и другим питањима јер подсјећају да се мора водити рачуна о особама у одборима, организацији редовних мобилних те ковид тимова, и гласању људи из дијаспоре који би могли да остати и без права гласа.

- Како ће се ово све завршити, нико не зна - истакао је саговорник “Гласа”.

Начелник Сребреница Младен Грујичић рекао је да је, након притисака и харанге претходних мјесеци, била очекивана одлука Суда БиХ. Ово је, каже, политичка порука да се морају слушати бошњачки ставови и да српски народ нема право на свој избор, са чиме се Срби неће помирити.

- На поновљеним изборима још убједљивије ћемо побиједити, а онда ћемо покренути тужбе против оних који су неодговорним одлукама довели до парализе рада општине и неизвршавања њених обавеза због неусвајања буџета и других одлука које је требало да донесе нови састав Скупштине - поручио је Грујичић за Срну.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић јуче није одговарао на позиве, а посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић, која је била на добојској листи, поручила је да ће СНСД поново побиједити. Она је истакла да су потврђене најаве неких чланова ЦИК-а да траже савезника у Суду БиХ и да су га очито нашли.

Новац

Челници Сребренице и Добоја су раније упозорили за “Глас Српске” да ће, ако Суд потврди одлуку ЦИК-а, бити проблема и са новцем, али посебно за именовање нових људи у одборе. Сребреница је, због пролонгирања избора из октобра у новембар, без буџета и функционишу на основу одлуке о привременом финансирању, док у Добоју, у буџету за ову годину, немају планираних средстава за нове изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана