Озваничена иницијатива о изградњи споменика на Врацама: Допринос разбијању мита о агресији

Ведрана Кулага Симић
Озваничена иницијатива о изградњи споменика на Врацама: Допринос разбијању мита о агресији

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Све је извјесније да ће на Врацама, на територији која припада Источном Сарајеву, бити грађен спомен-комплекс који ће представљати другу страну истине и свима отварати очи о томе да су и Срби страдали у посљедњем рату.

Идеја о изградњи споменика потекла је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, у којем су потврдили да су о томе разговарали и са представницима бројних удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и са Љубишом Ћосићем, који је нови градоначелник Источног Сарајева.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић потврдио је за “Глас Српске” да је циљ и жеља да скину хипотеку са српског народа као злочиначког и да на овај начин домаћој и свјетској јавности презентују историјске чињенице о страдању сарајевских Срба.

На састанку, којем су присуствовали и декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић и предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић, констатовано је да треба подићи споменик свим Србима који су недужни страдали на подручју Сарајева и Сарајевског поља у Првом и Другом свјетском рату од тадашњих власти, те у Одбрамбено-отаџбинском рату деведесетих година.

- Постоји неколика иницијатива и о њима ће бити ријечи  идућих  дана. Идеја је да српске жртве добију достојанствен комплекс и и да то буде спомен-парк “Вијек српског страдања”. Морамо и сами себе да упознамо са својом историјом, али и све друге. Свијет мора знати шта се дешавало на том подручју јер не можемо више да трпимо да цијели свијет који дође у Сарајево буде заокупиран само једном страном и да је тај град био опкољен од стране Срба, који су приказани као агресори - рекао је Радановић.

Радановић је истакао да су сви учесници састанка преузели дио обавеза у вези са овом иницијативом, од прикупљања податке о депортованим, убијеним, несталим и на други начин страдалим сарајевским Србима, као и за припрему документације за реализацију ове иницијативе.

- Споменик ће бити исписан на српском и на енглеском језику како би што више људи могло да схвати шта се заиста у прошлом вијеку дешавало са сарајевским Србима, које су домаћи и свјетски медији и политичари сатанизовали и обиљежили као злочинце - закључио је Радановић.

Мандић за “Глас” истиче да је ово потребно како би се сазнала истина, али и да се сачувају од заборава невино страдали српски цивили и нестали Срби из Сарајева, које је било и њихов град.

- Има још идеја о споменицима, па и за цркву у облику крста која би била добро чувана - истакао је Мандић.

Од најаве иницијативе било је доста коментара који су били против градње споменика у дијелу Враца који припада Српској. Ђорђе Радановић на то одговора да му није јасно зашто било ко из Сарајева коментарише шта ће се градити у Источном Сарајеву.

- Кад већ у Сарајеву не одобравате ништа што је по мјери и Срба, зашто то покушавате да оспорите и у Источном Сарајеву? - закључио је.

Споменик неће угрозити постојећи спомен-комплекс

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да споменик сарајевским Србима на Врацама, чија је изградња планирана, нема везе са постојећим оближњим спомен-комплексом, већ ће на тој локацији бити подигнут, јер Србима то није дозвољено да ураде на стратиштима на Казанима, у Добровољачкој улици и Великом парку.

Из Одбора су истакли да се на авионском снимку са повученом међуентитетском линијом јасно види да на дијелу Враца који се територијално налази у Републици Српској нема никаквих споменика ни објеката, те су појаснили да ће будући спомен-комплекс бити подигнут на подручју гдје су сада растиње и ниска шума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана