PUBLICITAT

Prestació per als treballadors de la neu afectats per la Covid-19

L’ajuda serà retroactiva des de l’1 de desembre d’aquest any i equivaldrà al salari mínim interprofessional

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/CEsteve

El Govern va aprovar ahir, durant la sessió setmanal de Consell de Ministres, la modificació d’una prestació social destinada als treballadors del sector de la neu que s’han vist afectats per la pròrroga en l’obertura de les estacions d’esquí i, per tant, que actualment es troben en una situació de desocupació involuntària. En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, va explicar que la mesura estarà destinada a totes aquelles persones que la temporada d’esquí de l’any passat ja duien a terme tasques al mateix sector i que també van veure la seva activitat truncada a causa de la incidència de la Covid-19 al país. Va afegir, a més a més, que la prestació té caràcter no contributiu i serà equivalent al salari mínim interprofessional. També va apuntar que la mesura, que és retroactiva, serà d’aplicació a partir de l’1 de desembre passat i fins que es pugui iniciar «al complet» la temporada d’hivern.

El ministre Portaveu va explicar, a banda de l’esmentat, que «s’ha donat més flexibilitat d’accés a les ajudes a les persones que les necessitin per deixar el mínim nombre possible de gent fora de les ajudes». Tot i això, va apuntar que la iniciativa està destinada tan sols als residents que efectuen tasques de temporada al sector de la neu i va recordar que també s’està treballant per donar empara als temporers procedents de fora del país: «Estem treballant en les dues línies. Ens faltava cobrir els residents del país que desenvolupen feina estacional durant la temporada de neu. Pel que fa als temporers, estem estructurant ajudes. Volem garantir el mínim impacte». 

1.134 inscrits a ocupació

D’altra banda, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va actualitzar les xifres relacionades amb l’ocupació. En aquest sentit, va explicar que actualment hi ha 1.134 persones inscrites al servei d’ocupació. En concret, va apuntar, també, que 711 del total estan en situació de recerca d’una millora en l’àmbit laboral. Gallardo, però, també va afegir que «el nombre de persones contractades a través del programa d’ocupació pel sector públic ha estat de 186 i que 172 ho han estat a través del Govern i de l’administració de la justícia». En total, va informar que s’hi han destinat, aproximadament, 1.200.050 euros. Finalment, va explicar que el Govern va aprovar que hi hagi l’opció d’allargar la contractació de persones beneficiàries del programa per sis mesos més. 

Ajudes als lloguers

El ministre de Presidència, Economia i Empresa va explicar, per altra banda, que en relació amb les ajudes als lloguers que es van posar a disposició dels establiments més afectats pels efectes econòmics de la pandèmia com podrien ser els bars, els restaurants, les cafeteries i els locals d’oci nocturn, l’Executiu ha rebut un total de 283 sol·licituds per beneficiar-se de la prestació, de les quals només se n’han tramitat correctament 114 perquè la resta, en general, presentaven mancances en relació amb la documentació requerida. Pel que es refereix a les tramitades, Gallardo va explicar que «ja s’ha procedit a efectuar el seu ordre de pagament». També va concretar que 96 ajudes del total seran del 25%; 11 locals rebran el 50% d’ajuda sobre l’import total que paguen de lloguer i set establiments rebran el 75%. En total, els imports adjudicats a través de les ajudes esmentades suposen una inversió de 102.207 euros.

Nou reglament sobre hidrocarburs

El Consell de Ministres va aprovar, ahir durant el Consell de Ministres, la modificació del Reglament d’emmagatzematge, subministrament, distribució i ús dels hidrocarburs. L’objectiu de la modificació del reglament és flexibilitzar els requisits legals per facilitar la declaració i l’adaptació de les instal·lacions existents i millorar i corregir el text reglamentari. Segons el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, «s’adapta a les demandes del sector, a les noves tecnologies sense renunciar als estàndards de qualitats i mediambientals». 

Aprovat el programa estadístic del 2021

El Govern va decidir tirar endavant el Decret del Programa estadístic relatiu a l’any 2021. Aquest decret té per objecte l’establiment i la descripció de les activitats del Departament d’Estadística que s’han de dur a terme durant el pròxim any. D’aquesta manera, continua el desplegament del Pla d’estadística 2018-2021 a través de quatre programes anuals successius. A més, el text estableix el contingut de totes les estadístiques que cal executar, especifica el seguiment del seu grau d’execució, i regula la col·laboració entre les institucions del sistema estadístic del Principat.

Campanya pel foment del consum intern

Els ministres de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i de Turisme, Verònica Canals, van presentar davant el Consell de Ministres la campanya Regala’t Andorra, una iniciativa que vol servir per incentivar el consum intern i impulsar l’economia local de cara a les festes de Nadal. Tal com va afirmar el ministre Gallardo, la voluntat del Govern es fer una crida a la població perquè consumeixi al país per col·laborar a impulsar al teixit productiu en l’actual context socioeconòmic que pateix les conseqüències de la crisi sanitària. 

Esgotat el finançament del Programa Renova

Tal com va fer saber el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, durant una compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la sessió setmanal de Consell de Ministres, el finançament del qual disposava l’Executiu pel desplegament i implementació del Programa Renova de rehabilitació d’edificis pel 2020 s’ha esgotat: «La voluntat és que totes aquelles sol·licituds que no s’hagin tractat aquest any, es tractin el 2021 amb l’objectiu de poder seguir donant suport al parc immobiliari del país». 

Aprovats els calendaris escolars pel 2021 i 2022

Ahir el Consell de Ministres va aprovar els calendaris de vacances escolars pels propers cursos 2021-2022 i 2022-2023. Així, es va estipular que l’inici del proper curs escolar serà el dijous 9 de setembre del 2021 i acabarà l’1 de juliol del 2022. Durant la mateixa sessió de consell, també es va aprovar el calendari de festius de l’Administració general per a l’any 2021 i es va establir que pel que fa als dies festius parroquials, les oficines de l’Administració general romandran tancades fins a un màxim de quatre dies. Els festius que caiguin en cap de setmana no podran ser traslladats a cap altre dia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT