PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 42% d’assalariats del comerç al detall estava en ERTO al maig

Els empresaris situen la caiguda mitjana al 25,5% fins al juny

Per Lídia López

Imatge de visitants fent compres a l’avinguda Meritxell, el darrer estiu.
Imatge de visitants fent compres a l’avinguda Meritxell, el darrer estiu. | El Periòdic

L’activitat comercial dels establiments minoristes van patir una «caiguda brusca i intensa» durant el primer semestre de l’any. Així ho indica l’informe de conjuntura elaborat per la Cambra de Comerç i el Centre de Recerca Sociològica (CRES), on s’evidencia l’efecte de la pandèmia sobre el sector, amb la crisi econòmica que ha replantejat els consums familiars d’una banda, i el tancament dels negocis no essencials de l’altra.

Precisament, el segon element  va provocar que el 42% dels treballadors quedés en Suspensió Temporal del Contracte Laboral (STCT) o Reducció de la Jornada Laboral (RJL), és a dir, un total de 3.486 assalariats. Una mesura que, tanmateix, va «contribuir fortament a evitar els acomiadaments», ja que les dades d’afiliats a la CASS del comerç al detall només va baixar en un 1,3% en termes acumulats fins al juny.

Entrant al detall de les vendes, els empresaris van notar una disminució interanual mitjana del 25,5% la primera meitat del 2020, on els establiments no afectats pel tancament dictat pel Govern –corresponent a productes de primera necessitat– van patir els descensos més moderats, amb la caiguda d’un 11% al ram de la farmàcia i del 13,8% en el cas de l’alimentació. En canvi, la resta de petit comerç especialitzat va presentar els registres més negatius, amb caigudes superiors al 30%, com és el cas de l’electrònica o el de la roba i calçat, i també dels béns duradors com els vehicles, on l’informe destaca que el descens de matriculacions de turismes va ser d’un 42,3% el primer semestre de l’any.

D’aquesta manera, «l’escenari de reduccions dràstiques d’ingressos i de tensió de la salut econòmica i financera dels establiments», va provocar que la valoració dels empresaris al voltant de la marxa dels negocis presentés el nivell més negatiu de la sèrie, que va començar el 1997, fins a un saldo mitjà de -63 punts. A més, dins d’aquest grup, i tot i les primeres valoracions pessimistes, el conjunt que menys va caure va ser el de l’equipament de la llar. En aquest sentit, la caiguda del 25,9% els primers sis mesos del 2020 de les importacions de béns també ratifica la davallada de l’activitat comercial.

Finalment, de cara a les previsions pel segon semestre, l’informe destaca que l’enquesta es va dur a terme durant l’estiu, i no recullen les actuals restriccions de la segona onada del coronavirus. No obstant això, els empresaris consideraven que les vendes seguirien patint caigudes considerables i preveien que la marxa dels negocis seguiria sent poc satisfactòria. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT