Почињу преговори ММФ-а и БиХ: Српска спремила списак примједби и сугестија

Ведрана Кулага Симић
Почињу преговори ММФ-а и БиХ: Српска спремила списак примједби и сугестија

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Преговори између Међународног монетарног фонда (ММФ) и БиХ о новом аранжману тешком 1,5 милијарди марака почињу у понедјељак, а у Министарству финансија Републике Српске је потврђено за “Глас Српске” да имају спремне примједбе и сугестије у вези са договором о том финансијском пакету.

Нова рунда разговора двије стране трајаће до 8. децембра, а мисија ММФ-а у Вашингтону обавијестила је надлежне у БиХ о почетку преговора који ће се одржавати онлајн и водиће се појединачно са владама Републике Српске и ФБиХ те члановима Савјета министара.

У нацрту писма намјере тражи се шестомјесечни аранжман у вриједности од 638,5 милиона долара или око 1,5 милијарди КМ.

Министарска финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је за “Глас Српске” да су се упознали са писмом намјере и да ће послати своје сугестије на адресу ММФ-у да би одређене ствари биле промијењене. Не желећи да улази у детаље, нагласила је да ће и сам ток даљих разговора зависити од тога да ли ће и колико ће примједби и сугестија Српске бити прихваћено.

- Република Српска од 1,5 милијарди КМ треба да добије око 500 милиона у наредне три године, односно сваке године по дио за санацију посљедица пандемије вируса корона, али имају неки услови и одређене ствари које су предвиђене у том писму на које ћемо указати. Разговоре очекујемо у понедјељак - рекла је Видовићева.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је прије неколико дана да БиХ тражи од ММФ-а склапање трогодишњег аранжмана за ублажавање посљедица другог таласа пандемије вируса корона. Додао је да би новац био искоришћен за подршку економског опоравка земље у току 2021. године, уз очување макроекономске стабилности, валутног одбора и одржавање дуга. Главни циљеви програма су, како је истакао Тегелтија за поједине медије, спасавање и побољшање квалитета живота грађана мобилизацијом довољних ресурса у здравственом сектору, привремена подршка приходима грађана и предузећа, јачање отпорности финансијског сектора те побољшање раста у средњорочном периоду. У другој фази, када почне опоравак након пандемије, фокус програма ће се помјерати на структурне реформе, како би се подржала трансформација економије.

Он је навео да су циљеви аранжмана двоструки, односно санирање шока изазваног пандемијом и подршка опоравку кроз реформе у средњорочном периоду. Нови аранжман би, како је поручио, значио много у изазовном времену за БиХ те би се искористио за превладавање свих проблема које је пандемија донијела са собом.

ММФ је ове године, на основу договора са домаћим властима, уплатио БиХ 330 милиона евра, а новац је, након што су ријешене одређене недоумице и проблеми на релацији између различитих нивоа власти, распоређен у јуну.

Српској је за санацију посљедица пандемије вируса корона тада припало око 240 милиона марака за санирање посљедица у привредном сектору, као помоћ здравству, а дио средстава завршио је у буџетима градова и општина те у Гарантном фонду.

Пад

У новом глобалном извјештају ММФ-а додатно су погоршане прогнозе економског пада за текућу годину, тако да се сада предвиђа да ће економија у БиХ пасти за 6,5 одсто. ММФ је у прољећним прогнозама предвиђао пад за пет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана