Бошњачки лобисти подмећу лажи Бајдену

Александар Стојановић
Бошњачки лобисти подмећу лажи Бајдену

САРАЈЕВО - Иза “истраживања о Дејтону” које су помпезно јуче објавили федерални медији, а у којем су дате смјернице “шта би Џозеф Бајден требало да уради у БиХ”, стоје истакнути бошњачки лобисти и особе која отворено у својим наступима говоре против Срба и Републике Српске, открива “Глас Српске”.

У поменутом тексту дато је десет приједлога реформских мјера које би требало да спроведе Бајден, гдје позивају на веће присуство САД, подршку високом представнику да користи бонска овлашћења, траже бројчано појачавање снага ЕУФОР-а, притисак на Загреб и Београд да поштују суверенитет и територијални интегритет БиХ, санкционисање политичара и форсирање пута у НАТО. 

Федерални медији су ово истраживање представили као резултат рада угледног института “Вилсон” који је основао амерички Конгрес 1968. године, не износећи детаље на основу чега је истраживање креирано и ко га је спровео.

Како је наведено на званичној интернет страници “Вилсон центра”, главни аутор истраживања је Даниел С. Хамилтон, бивши амерички високи дипломата и сарадник на “Џон Хопкинс универзитету”, а његов колега са универзитета Данијел Сервер један је од потписника истраживања.

Као коаутори даље се истичу Реуф Бајровић, јавности добро познат по својим антисрпским ставовима, Хојт Ји, бивши амерички дипломата којег је често и Милорад Додик означавао као реметилачки фактор, судија Европског суда за људска права Фарис Вехабовић, историчар Марко Атила Хоаре и још девет лица.

Главни аутор Хамилтон је са мање-више истим именима прије пет година, на годишњицу Дејтонског споразума, одржао конференцију “америчко-босанске фондације”, када су послате сличне поруке, а 2016. године у Аустрији је организовао конференцију о томе “како економски помоћи БиХ”, на којој су говорници били садашњи и бивши високи представници Валентин Инцко и Волфганг Петрич.

У истом тренутку када је објављено ово истраживање, Бајровић је у изјави црногорским медијима рекао да би нову америчку администрацију требало увјерити да “Мило није диктатор и да је то наратив који је створила прочетничка опозиција и дритановци”.

Политички аналитичар Војислав Савић каже за “Глас Српске” да је ово већ устаљена пракса бошњачких лобиста да преко измишљених института, организација и удружења пласирају антисрпске идеје.

- Није први пут да се на овај начин  идеје унитарне БиХ и антисрпски ставови упакују у плашт грађанског, економске и социјалне бриге, а у томе им свесрдно помажу и федерални медији. Међутим, та прича је потпуно демаскирана. Можда је некада и давала резултате, али мишљења сам да је данас потпуно непотребна и, чак, контрапродуктивна - рекао је Савић.

Москва и Београд

У истраживању је наведено да су се Србија и Хрватска као супотписнице споразума придружиле истомишљеницима у БиХ како би ослабиле заједничке институције.

- Те негативне трендове додатно подстичу вањски актери. Москва дјелује опортунистички у регији сијањем неповјерења међу локалним актерима, подстицањем и охрабривањем сепаратистичких политичара. Наоружава паравојне снаге у РС, ентитету гдје већински живе Срби - стоји у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана