PUBLICITAT

Aprovada la Llei d’arrendaments i de millora del poder adquisitiu

Els grups parlamentaris deixen palesa la diversitat d’opinions i de posicionaments en matèria d’habitatge

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, conversant amb el cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió de Consell General d’ahir.
El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, conversant amb el cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió de Consell General d’ahir. | ANA/M.F.

Els grups parlamentaris integrants del Consell General van aprovar ahir durant una sessió ordinària, el projecte de Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu. En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va explicar, durant una intervenció al llarg de la reunió, que la llei suposarà un suport a altres iniciatives en matèria d’habitatge que el Govern ha impulsat amb anterioritat com, per exemple, les ajudes a l’habitatge per a persones i famílies vulnerables, l’aprovació, any rere any, de les mesures per corregir possibles disfuncions al mercat del sector o el Pla Renova, que preveu la rehabilitació per a la reutilització d’immobles. A més a més, la llei permetrà la formalització de l’Institut Nacional de l’Habitatge, organisme a partir del qual es controlarà i es regularà tot l’esmentat.


En concret, Filloy va recordar que l’objectiu del Govern és identificar les disfuncions del sector i millorar, a partir d’aquesta tasca, l’eficiència del mercat immobiliari del país. El ministre també va apuntar, tal com ja havia explicat amb anterioritat, que es tractaran les dades derivades d’aquest, amb intenció d’elaborar publicacions específiques que permetin definir un sistema d’indicadors a partir dels quals es puguin adaptar les polítiques en matèria d’habitatge al context del moment.  En relació amb el mateix, va explicar que la llei contempla la creació d’un Fons d’Inversió d’Habitatge per «coordinar la qualitat i l’accessibilitat dels habitatges».


Durant la seva intervenció, Filloy va opinar que considera que «molts dels presents pensen que no hem fet res en aquests últims anys i que ens limitem a repetir lleis» i va apuntar que des d’abans que s’iniciés l’última legislatura ja s’havia començat a treballar en la matèria i que, a més a més, «una de les primeres decisions de l’equip de Govern actual després de guanyar les eleccions va ser posar en la primera línia la qüestió de l’habitatge per desenvolupar una política relacionada àmplia i estable en el temps.


Finalment, va recordar que la «peça central» de la llei de mesures urgents «ha estat la pròrroga forçada dels contractes de lloguer» en relació amb la situació excepcional en l’àmbit econòmic que està comportant la incidència de la pandèmia al país i als seus ciutadans. Així doncs, amb l’aprovació a partir de l’1 de gener els contractes quedaran prorrogats per un any i només podran ser incrementats amb l’IPC. També va remarcar que per tirar endavant el text legislatiu, «s’ha desenvolupat un anàlisi amb els agents socials i els representants del sector. Es tracta d’un projecte de llei treballat amb una visió global i amplia».


A banda d’això, però també directament relacionat, l’Executiu va aprovar, en el context de la mateixa llei, que les pensions i els salaris més baixos es veuran augmentats en un 3,5%.

Refusades les reserves d’esmena

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), pel seu cantó, va presentar cinc reserves d’esmena a la llei. Les quatre primeres eren en relació amb la proposta de creació d’un registre dels contractes d’arrendament que permetés recollir dades sobre el mercat immobiliari per, segons el conseller general del PS, Roger Padreny, «poder fer polítiques més eficaces en relació amb els lloguers que es basin en dades que permetin, per exemple, generar un índex de preus de referència al país que dotés el suposat registre de màxima efectivitat». A banda d’això, el conseller general del PS va apuntar que «considerem que la proposta permetria teixir consensos» en relació amb el posicionament del grup parlamentari que determina, segons Padreny, que «els representants polítics haurien d’arribar a pactes d’acord amb les necessitats i el benestar de la ciutadania d’Andorra». L’altra esmena que va defensar durant la sessió de Consell General el PS estava relacionada amb la reducció del percentatge de la cessió obligatòria i gratuïta a favor dels comuns de la llei d’ordenació del territori i l’urbanisme.


Fent esment a la proposta sobre la creació d’un registre dels contractes de lloguer, Filloy va considerar que «la reserva d’esmena del PS sobre el registre és precipitada i poc reflexionada. La iniciativa ja es va avançar fa un any amb el registre de la propietat. No hem estat parats, hem treballat amb els sectors directament implicats i hem arribat a un consens en relació amb la protecció de dades i amb l’ús de l’estadística per a l’elaboració de polítiques d’habitatge. Considerem que l’òrgan que ha de regular aquest fitxer de dades és el futur Institut Nacional de l’Habitatge».


En relació amb el posicionament expressat en matèria d’habitatge de la resta de grups parlamentaris, Terceravia va considerar que el Govern és massa intervencionista i que això està tenint conseqüències negatives sobre l’oferta d’habitatge. Al seu torn, des de la majoria es va defensar que es compta amb «un full de ruta clar» i que s’està actuant tant per atendre les necessitats urgents com per assentar les bases a unes polítiques més sòlides, a través de l’Institut Nacional de l’Habitatge.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT