Покушавају да зараде на фалсификатима

Ведрана Кулага Симић
Покушавају да зараде на фалсификатима

БАЊАЛУКА - Десетине докумената и фотографија из логора Јасеновац и Стара Градишка из времена постојања Независне државе Хрватске (НДХ) недавно су поново освануле на интернет сајтовима за куповину и продају, а у Јавној установи “Спомен-подручје Доња Градина” су за “Глас Српске” потврдили да прате развој ситуације, јер многе од тих фотографија често нису оригиналне.

Директорица Тања Тулековић истакла је јуче да је “Спомен-подручје Доња Градина” 2016. године покренуло иницијативу прикупљања фотографија, докумената и предмета становништва страдалог у Другом свјетском рату те је на тај начин значајно обогаћен фундус којим располажу. На годишњем нивоу врше и откуп неких материјала, а средства обезбјеђују кроз годишње програмске активности од Министарства просвјете и културе Српске.

- С тим у вези пратимо портале као што су “И-беј” и “Пик.ба”. Међутим, важно је напоменути да се откуп врши комисијски, а комисију чине кустоси-историчари, који су познаваоци теме. Понекад се на тим порталима налазе фотографије које су доступне на различитим интернет порталима и лако се репродукују. И њих постављају на продају, а наводе као оригинале. У том смислу је важно бити опрезан када је ријеч о њиховом откупу - истакла је Тулековићева за “Глас Српске”.

Новчанице из НДХ и различити амблеми су, додала је, често на продаји, као и поштанске маркице.

- Многе породице и данас чувају фотографије или предмете који су припадали прецима страдалим у Концентрационом логору Јасеновац са којима су нас упознали, али ипак желе да их чувају код себе за вријеме свог живота. Важно је да са тим људима имамо комуникацију и информацију о наведеном у дигиталном облику. У сваком случају, наглашавамо важност прикупљања свих материјала који свједоче о страдању становништва за вријеме Независне државе Хрватске - закључила је Тулековићева.

Јавна установа “Спомен-подручје Доња Градина” јуче је на својој интернет страници објавила један од експоната из изложбене сале, а ријеч је о дописној карти Раде Шувака (1928-1945) из Концентрационог логора Јасеновац. Сестра Деса, коју Раде помиње, оставила је свједочанство о страдању своје браће.

- Онда су зашли опет да покупе мушке па су покупили моја два брата. Један је имао 14 година, а други 16 година. Нисам то видјела. Мати само једном каже: “Оде Душан и Раде”… плаче. Остали смо ја и мањи брат. Он је имао пет година. Умро је касније од тифуса. Њих су отјерали у Јасеновац. Њима је било дозвољено да нам пишу: “Драга мајко, здрав сам, карту примио. За мене се не брините. Чувај себе и малу Десу. Примите много поздрава од Раде”. Њих двојица нису преживјели Јасеновац. Душан је 1944. године објешен, а Раде је пред крај рата отјеран и бачен у Саву - истакнуто је у објави.

На ову појаву реаговао је и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, позвавши Министарство спољних послова да откупи све предмете, документа, личне ствари и фотографије из логора Јасеновац који су се појавили на “И-беју”, јер је у питању дубоко антицивилизацијски чин. Он је истакао да су те ствари од огромног историјског и културног значаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана