Мирно рјешавање спорова у ћорсокаку

Ведрана Кулага Симић
Мирно рјешавање спорова у ћорсокаку

САРАЈЕВО - Изгубљене парнице БиХ и њених институција на годишњем нивоу из заједничке касе извлаче милионе марака, а додатни проблем представља чињеница да нису посложене све правне коцкице како би се примјењивало мирно рјешавање спорова и тако смањили трошкови.

БиХ се лани, као тужилац, појавила у 96 тужби у којима су спорови тешки око 321.000 марака, а у истом периоду Правобранилаштво БиХ запримило је укупно 322 предмета у којима је тужена БиХ или нека од институција, са вриједношћу спора који премашује 20 милиона марака.

Да у овом сектору има великих проблема, упозорено је у извјештају који је недавно објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ. Дио годишњег ревизорског извјештаја о главним налазима и препорукама за 2019. годину је посвећен судским споровима, односно онима који су тичу надокнаде материјалне и нематеријалне штете по разним основама и то неосновано лишавање слободе, исплата накнада трошкова запослених у правосудним институцијама, те радни спорови у вези са формацијским чиновима, као и о распоређивању особља у Министарству одбране БиХ.

- Када је ријеч о пресудама за неосновано лишавање слободе, а с циљем могућих уштеда, Правобранилаштво БиХ је става да је мирно рјешавање спорова неискоришћена могућност, али и да правилник о критеријумима и поступку којим се уређују правила за мирно рјешавање спорова и закључивање нагодбе прије подношења тужбе још није донесен - наведено је у ревизорском извјештају.

Појашњавајући наводе ревизора, генерални секретар Правобранилаштва БиХ Младен Драганић је истакао да је одредбама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ прописано да ће примјена одредби почети ступањем на снагу правилника о критеријима и поступку којим ће се уредити правила за мирно рјешавање спорова и закључење нагодбе прије подношења тужбе суду.

- Нажалост, предметном одредбом уопште није уређено питање доносиоца правилника. Законом о Правобранилаштву БиХ оно није овлашћено за то. Очигледно је да се ради недореченом правном рјешењу које твори правну празнину, те да то питање мора у наредном периоду бити уређено законом - истакао је Драганић.

Нагласио је да Правобранилаштво у редовним извјештајима и у комуникацији са надлежним субјектима указује на проблематику, али да нема могућност да заступаним институцијама на било који начин наметне коришћење механизма мирног рјешавања спора прије започетог парничног поступка.

Правобранилаштво је прошле године имало у раду укупно 4.551 предмет, а лани је, према подацима ревизије, за покривање правоснажних судских пресуда из буџета исплаћено шест милиона КМ. Ревизори су, између осталог, навели да још нису регулисане накнаде из радних односа за запослене у институцијама БиХ, да су и даље присутне тужбе које стижу од запослених у правосуђу, те да Министарство одбране БиХ још није предузело конкретне активности како би смањило тужбе на основу чина и других ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана