STRUČNJAK ZA KORONU

Fauči: Mogla se izbjeći zaraza u Bijeloj kući

To je nesretna situacija kada vidite da se desilo nešto što je moglo biti spriječeno - naglasio je Fauči

Entoni Fauči. Agencije

A. Ka. / Srna

7.10.2020

Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio je danas da je nedavni rast broja zaraženih u Bijeloj kući mogao biti spriječen. 

Nekoliko bliskih saradnika američkog predsjednika Donalda Trampa i višerangirani političari iz Republikanske stranke bili su pozitivni na koronavirus od kada je šef Bijele kuće krajem prošle sedmice objavio da su on i njegova supruga Melanija zaraženi.

- Pogledajte šta se desilo prošle sedmice u Bijeloj kući i to je realnost. Svaki dan se pojavljuje sve veći broj oboljelih i to nije nikakva prevara. To je nesretna situacija kada vidite da se desilo nešto što je moglo biti spriječeno - naglasio je Fauči.

On već dugo zastupa stav da je neophodno nositi zaštitnu masku kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. U nekoliko navrata se sporio sa Trampom koji je neprestano umanjivao značaj virusa.

Tramp se jučer vratio u Bijelu kuću iz vojne bolnice gdje je proveo tri noći radi liječenja od kovida 19. On je poručio Amerikancima da "izađu iz postelja i da ne dopuste da im životima dominira virus".

Američki predsjednik je bolnicu napustio sa zaštitnom maskom, ali je skinuo tokom fotografisanja na balkonu Bijele kuće i nije je vratio po ulasku u zgradu.

U Americi je više od 210.000 ljudi umrlo od koronavirusa, a više od sedam miliona je zaraženo, što je najviše na svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.