BROJNE KRITIKE

Trampova vožnja oko bolnice izazvala bijes

Tramp je u nedjelju navečer snimljen kako sa zadnjeg sjedala crnoga automobila, s maskom na licu

Donald Tramp. afp

Fu. M.

5.10.2020

Kratki izlazak američkoga predsjednika Donalda Trampa (Trump) iz bolnice u kojoj se liječi od koronavirusa kako bi iz automobila mahnuo okupljenim pristalicama izazvao je brojna upozorenja te kritike da je zbog političkih bodova ugrozio zdravlje drugih ljudi.

Tramp je u nedjelju navečer snimljen kako sa zadnjeg sjedala crnoga automobila, s maskom na licu, maše pristalicama okupljenima ispred vojne bolnice "Walter Reed" u predgrađu Vašingtona. Za vrijeme vožnje, s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe.

Pacijenti kod kojih se utvrdi zaraza koronavirusom uglavnom moraju ostati 14 dana u karantini, koliko je uobičajeno vrijeme inkubacije za koronavirus, kako ne bi zarazili druge osobe.

Tramp pozdravio pristalice. afp

Glasnogovornik Bijele kuće Džud Dir (Judd Deere) Trampov izlazak iz bolnice opisao je kao "kratku vožnju u motoriziranoj povorci kako bi mahnuo pristalicama" te je dodao da se Tramp vrlo brzo vratio u bolnički apartman.

- Svaka osoba u automobilu tokom te potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje sad mora na 14 dana u karantin, napisao je na Twitteru Džejs Filips (James Phillips), liječnik i profesor hitne medicine na Univerzitetu "George Washington".

Senator Brajan Šac (Brian Schatz), demokrat s Havaja, dodao je da "moli za zdravlje pripadnika tajne službe koji su bili u Trampovoj pratnji: njima je jasno da je rizik dio njihovog posla, samo što ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da moraju razmišljati da im opasnost prijeti od osobe koju štite".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.