Бошњачким делегатима политички мотиви ипак на првом мјесту: Развлашћивање Српске прече од карбон кредита

Дарко Момић
Бошњачким делегатима политички мотиви ипак на првом мјесту: Развлашћивање Српске прече од карбон кредита

БАЊАЛУКА - Економски удар на Републику Српску преко перфидног отимања карбон кредита или тзв. зелених сертификата на које РС полаже права могло је да буде посљедица спорне одлуке Уставног суда БиХ о проглашења шума и шумског земљишта у власништву Српске “државном имовином”, али основни циљ таквог дјеловања је политички - што више развластити Српску, оцјењују представници и владајућих и опозиционих партија у Српској.

Они сматрају да су се бошњачки делегати у Вијећу народа РС водили прије свега политичким, а тек онда економским мотивима када су тражили да се шуме и и шумско земљиште прогласе “државном имовином”. Наши саговорници се слажу да је спорна одлука суда у перспективи могла да изазове и економске посљедице, али кажу да је бошњачким делегатима одузимање овлашћења од Републике Српске прече од било какве зараде. У прилог томе, оцјењују они, иду и увјеравања стручњака да би тржиште карбон кредита, чија вриједност се незванично процјењује на 140 до 190 милијарди евра, у будућности могло да доживи потпуну модификацију, због чега би подносиоци спорне апелације могли да остану празних џепова.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да активности које се спроводе путем различитих одлука Уставног суда БиХ, а које су усмјерене на разградњу уставне структуре БиХ, првенствено имају политичку димензију.

- Њу свакако прати и она економска димензија, а циљ је очигледан - дерогирање надлежности ентитета који би, према замисли и јавној прокламацији политичког Сарајева, требало да постану потпуно обесмишљени и на крају угашени - каже Новаковић Бурсаћ.

Она истиче да у том смислу овдје нема ништа нејасно, осим понашања групе појединаца и странака који су ради мало власти спремни да замајавају јавност Републике Српске којекаквим причама и конструкцијама.

- Тиме разграђују напоре званичних институција и владајућих странака у Српској који су од виталног значаја за тренутне, али посебно будуће односе у БиХ и опстанак и развој Републике Српске - закључује Новаковић Бурсаћ.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало каже да је чињеница да Република Српска са својих 43 одсто територије под шумама и шумским земљиштем има већи потенцијал од ФБиХ, када су у питању карбон кредити, односно зелени серитфикати. Он ипак истиче да су подносиоцима апелације којом се Српској оспорава власништво, а то је седам бошњачких делегата у Вијећу народа РС, у првом плану сигурно имали политичке, а не економске мотиве.

- С обзиром на њихове дугорочне циљеве у развлашћивању Републике Српске, могуће је да су у виду имали и те економске моменте у вези са карбон кредитима, али не сматрам да им је то био приоритетни мотив за подношење апелације - каже Бундало.

Према његовим ријечима, стручњаци за област климатских промјена сматрају да ће се тржиште карбон кредита у блиској будућности регулисати на сасвим другачији начин, што како каже, такође иде у прилог тврдњи да је бошњачким делегатима у Вијећу народа РС у првом реду стало до тога да Српској одузму овлашћење у области шума, а тек онда евентуална зарада од трговине на тржишту карбон кредита.

Трговина

Један карбон кредит представља количину од једне тоне CO2 која је уклоњена из атмосфере путем одређеног карбон одвода, односно шуме или океана. Другим ријечима, један карбон кредит представља право да се у атмосферу емитује једна тона CO2.

Тржишта карбон кредита, као било која друга врста трговине је веома осјетљива на честе промјене у смислу законске регулативе, као и на економске прилике на глобалном и локалном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана