Све више путника на границама пријављује пренос готовине: У пртљагу носе стотине хиљада марака

Јелена Станић
Све више путника на границама пријављује пренос готовине: У пртљагу носе стотине хиљада марака

БАЊАЛУКА - Многи грађани преко граничних прелаза у БиХ преносе велике суме готовине, чему свједоче и подаци Управе за индиректно (УИО) опорезивање, према којима је највећи пријављени унос новца у БиХ ове године био 391.166 марака, а изнесеног 252.008 марака.

Како су у УИО навели за “Глас”, лани је највећа пријављена сума приликом уласка у БиХ износила 598.483 марке, док је један путник приликом изласка из БиХ пријавио да са собом носи 273.816 марака, што је уједно и највећа сума изнесена прошле године.

Како су истакли у УИО, сви путници који уносе или износе готовину и вриједносне папире у износу већем од 10.000 евра дужни су то пријавити цариницима на сваком граничном прелазу те навести и поријекло новца.

- Очигледно је повећање броја таквих пријава, јер су ове године 163 власника готовине пријавила да уносе суму већу од 10.000 евра, што је за 55 физичких лица више него лани - казали су у УИО додавши да је ове године 34 путника пријавило да износи већу количину готовине, док је 2020. године то учинило њих 20.

Када је ријеч о поријеклу новца, у УИО су за “Глас” казали да су најчешћи докази потврда банке, уговор о купопродаји, исплатни налог поштанске штедионице и рјешење о насљеђу.

Иако подаци говоре да расте свијет о легалном преносу новца преко граничних прелаза, упућени ипак сматрају да је далеко више оних који цариницима кажу да немају шта да пријаве, што свједоче и подаци Граничне полиције БиХ према којима је само ове године на границама привремено одузето долара и евра у противвриједности око 60.000 КМ.

- Дио новца је привремено одузет од путника на аеродромима у Сарајеву и Тузли, а дио је проистекао из кривичних дјела недозвољен промет трошаринских производа, кријумчарење људи и злоупотреба положаја или овлашћења - казали су у Граничној полицији додајући да је лани привремено одузето 34.308 КМ.

Додали су да се особе које не пријављују новац ни полицијским ни царинским службеницима најчешће правдају да нису знали да то требају, односно да нису упућени у законске процедуре о допуштеној количини уноса и износа новца у и из БиХ.

Процедура

Пријава уноса или износа готовине, чекова или вриједносних папира врши се на обрасцу за пријаву готовине који је могуће добити на свим међународним граничним прелазима од царинских службеника или преузети са интернет странице “www.uino.gov.ba”.

- На полеђини обрасца за пријаву готовине наведено је детаљно упутство како се попуњава. Након попуњавања, образац се предаје царинском службенику који је на захтјев путника обавезан један овјерен примјерак вратити путнику који је извршио пријаву готовине, чекова или других вриједносних папира - казали су у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана