Аналитичари о стратегијама Русије и САД на Балкану: Москва неће дозволити “дивљање” разних изасланика

Вељко Зељковић
Аналитичари о стратегијама Русије и САД на Балкану: Москва неће дозволити “дивљање” разних изасланика

БАЊАЛУКА - Постоје огромне разлике у виђењима балканске проблематике од стране великих сила и начинима рјешавања проблема, а што ове просторе претвара у још један потенцијални фронт конфронтације запада са Русијом.

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар Драган Петровић, указујући како на то упућују и посљедња упозорења министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, који је истакао да се “нада да ће администрација америчког предсједника Џоа Бајдена имати довољно политичке воље и разлога да Балкан не претвори у још један нови фронт за обрачун са Москвом”.

- Ово је нешто што се није могло чути прије десетак година. Ствари се мењају. Постоји много нерешених геополитичких питања и линија сукобљавања између Вашингтона и Москве. Што се тиче Балкана, односно БиХ, Русија је до сада, за разлику од америчког приступа, показала доследност у својој спољној политици. Показали су и разум, указујући да се мора поштовати међународно право. Од тога да се залажу за доследно поштовање Дејтонског споразума, до тога да се на седници Савета безбедности Уједињених нација не подржи именовање Кристијана Шмита за новог високог представника, јер сматрају да је ОХР-у истекао рок трајања те да су они главни кривци за стање у БиХ. С друге стране, имам утисак да Вашингтон вуче непромишљене потезе и да нема визију шта би требало урадити у БиХ, како би се смириле тензије. Њих само интересује да БиХ увуку у НАТО. По сваку цену, и у инат Русији - каже Петровић.

Каже и како сматра да ова порука Лаврова показује да отворена питања није могуће једнострано рјешавати, како је то некада рађено од стране САД и НАТО те да је очигледно да Москва неће дозволити да њени балкански партнери буду препуштени на милост и немилост разних специјалних изасланика.

- Република Српска је кренула са јасним ставом да се поштује Дејтон те да се више не могу одузимати њене ингеренције, јер је сатерана уза зид. Она за то има подршку Русије, која схвата проблематику и не дозвољава више политичко насиље дела међународних актера - нагласио је Петровић додајући да је ово процес поновне суверенизације Републике Српске.

С Петровићем се дијелом слаже професор и политички аналитичар Срђа Трифковић, наводећи да су изјаве из Кремља јасан показатељ да је Балкан на геополитичкој мапи Русије, али и да ови простори нису у првом плану због све веће и ужареније кризе у вези са Украјином. 

-  Упозорења министра иностраних послова Русије су у овом случају далеко умеренија и опрезнија, него у случају црвених линија у случају Украјине. То је у крајњој линији и логично, јер је за Русију тампон зона у Украјини животно питање у геополитичком смислу. На просторима БиХ они воде далеко прагматичнију и умеренију политику. Верујем да Русија неће дозволити даље покушаје развлашћивања Српске -  поручио је Трифковић. 

Мит о “малигном утицају”

Лавров је у интервју за сарајевско “Ослобођење” истакао да се воља грађана балканских држава често игнорише те да је став Русије о том питању добро познат. Он је овом приликом рекао и да у посљедње вријеме Вашингтон избјегава да дискутује са Русијом не само о БиХ него о балканском питању као таквом. Упитан шта је главни интерес Русије на Балкану, шеф руске дипломатије је рекао да су то мир, безбједност и стабилност те још једном поновио како је мит о “малигном утицају” Москве вјештачки створен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана