PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern imposa el teletreball

Les empreses que incompleixin la normativa s’exposen a multes de fins a 30.000 euros

Per Victoria Gómez Pérez

Espot i Benazet en la roda de premsa, aquesta tarda.
Espot i Benazet en la roda de premsa, aquesta tarda. | SFGA/JAViladot

A partir de dilluns que ve, i durant un període prorrogable de 15 dies, el teletreball serà obligatori per llei. En les pròximes hores es publicarà el decret que inclourà totes les activitats afectades, tot i que el cap de Govern, Xavier Espot, ja va anunciar ahir que només quedaran excloses aquelles empreses que puguin demostrar que el seu desplaçament a la feina és «imprescindible» o bé les que requereixen un contacte directe amb els seus clients. Així mateix, va declarar que, tal com marca la Llei de Salut Pública, les sancions per incompliment poden anar dels 200 als 30.000 euros. El cap de Govern no va saber concretar la xifra d’assalariats que es veuran implicats en la nova mesura, però va avançar que serà un «volum significatiu». Per aquest motiu, «no és una recomanació a les empreses, sinó una obligació», perquè la voluntat és reduir així la mobilitat i intentar frenar l’expansió del coronavirus. Malgrat que Espot va assegurar que la situació epidemiològica al país està «sota control», la taxa de reproducció del virus (Ro) continua per sobre d’1 (1,03; l’ideal és inferior a 0,5) i, per tant, cal «continuar amb la dinàmica» de restricció de la mobilitat i de les interaccions socials.

D’altra banda, el Consell de Ministres també va aprovar ahir limitar a dos els comensals als restaurants a partir d’aquest dissabte i mantenir les restriccions actuals, que inclouen la reducció de l’horari del servei de 12.00 a 16.00 hores per dinar i de 19.00 a 00.00 hores per sopar als restaurants i l’únic servei per endur als bars. A més, en l’àmbit laboral, les reunions físiques es restringeixen a dues persones, igual que en el familiar, sempre que el nucli convivent no sigui superior, que en aquest cas, «evidentment», no hi ha límit. Espot va apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania i al civisme per acatar les mesures privades, ja que «la Policia no anirà casa per casa per comprovar que es compleixen». I va afegir: «Hem de recordar que, per sobre de tot, està en joc la salut de les persones i la temporada d’hivern».

Pel que fa la gestió de tràmits a l’Administració general, es requerirà cita prèvia; a les benzineres es prohibirà la venda de begudes alcohòliques a partir de les 21.00 hores per evitar botellons; als gimnasos es revisaran els protocols actuals que permeten les activitats dirigides i als locals comercials es reforçaran els controls per al compliment dels aforaments. Quant a les mesures a les escoles, es mantenen tant l’activitat lectiva com les extraescolars, si bé l’ús de la mascareta és obligatori a totes les aules amb alumnes majors de 12 anys i a totes les activitats extraescolars. 

Amb tot, Espot va reconèixer que aquest és «l’últim intent» per no perjudicar encara més el moll de l’os de l’economia andorrana, «que ja es veurà prou afectat amb les pròximes decisions que prenguin França i Catalunya». En aquest sentit, va etzibar que el Govern «no va a remolc» de ningú i actua amb «independència» de les decisions que es prenen als països veïns i que les noves mesures, «ponderades i equilibrades», només es modificaran si «la situació epidemiològica andorrana ho mereix».

 

Benazet no ha dimitit ni dimitirà «mai»

«Jo no dimiteixo mai». Així de taxatiu va ser el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en relació amb unes informacions aparegudes que asseguraven que s’estava plantejant abandonar l’Executiu per suposades discrepàncies amb la resta de ministres sobre com s’està duent a terme la gestió de la pandèmia. «En alguns moments em sento cansat? Pot ser», va reconèixer Benazet, però insistint que «ni se m’ha passat pel cap dimitir». Tot i admetre que és «dur» resoldre una crisi sanitària com l’actual, va prometre «no defallir» mentre tingui la confiança del cap de Govern, Xavier Espot, qui amb un toc d’humor i riures el va amançar amb un: «més li val no dimitir». «Des de l’inici de la legislatura cap de nosaltres [el cap de Govern i els ministres] ha posat a disposició el seu càrrec; estem totalment compromesos amb aquest Govern i no podem fallar a la ciutadania», va considerar Espot. Tant ell com Benazet van coincidir que la situació provocada per la Covid-19 no ha fet més que generar més «estima i amistat» entre els ministres i que la confiança i el consens entre ells és tal que en les seves reunions «no cal ni votar les mesures que proposem perquè ja sabem estem tots d’acord».

 

Dades sanitàries

En relació amb les dades sanitàries, el ministre de Salut va informar que en les darreres 24 hores es van detectar 107 casos nous que eleven a 4.517 els totals, dels quals 3.660 corresponen a la segona onada. Hi ha 3.144 recuperats, mentre que les defuncions es mantenen en 72. A l’hospital hi ha 33 ingressats, vuit a l’UCI, set dels quals requereixen ventilació mecànica. A la planta Covid-19 del Cedre hi ha 21 pacients, tot i que és previst que durant el dia d’avui cinc d’ells rebin l’alta. 

Benazet va recordar que la principal fortalesa d’Andorra durant la crisi sanitària és la seva elevada capacitat de diagnòstic, el que permet tenir una Ro d’1,01, «quan al nostre entorn, que té un coneixement menor de la malaltia perquè fan menys tests», és d’1,4. Tot i això, el titular de Salut va demanar «no comparar-nos amb la resta» perquè «la nostra casuística és diferent» i, «si la situació no es descontrola», «aviat entrarem a la fase final del segon brot».

 

França, confinada

A escala internacional, el copríncep francès i president de la república francesa, Emmanuel Macron, va anunciar ahir al vespre en un discurs televisat un segon confinament total, però amb escoles obertes, fins a l’1 de desembre. D’aquesta manera, les fronteres exteriors (incloent-hi l’andorrana) es tancaran a partir de divendres i tampoc es permetrà moure’s entre regions, «davant una segona onada més mortífera que la primera». Macron va assegurar que les mesures es revisaran cada 15 dies «pensant en el perjudici econòmic pels comerciants». Espanya, per la seva banda, ha permès el tancament perimetral fins al 9 de novembre a Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó i la Generalitat de Catalunya preveu anunciar la seva decisió al llarg del dia d’avui. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT