PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Pas preveu menys facturació i treballadors en un hivern «difícil»

Els comerciants tenen dubtes sobre l’arribada de turistes que esquien

Per Judith Sáez

Comerços del Pas de la Casa.
Comerços del Pas de la Casa. | MARICEL BLANCH

La temporada d’estiu al Pas de la Casa es va tancar amb uns resultats moderadament positius. Així ho afirma el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, qui preveu que la d’hivern serà més «difícil». De moment, apunta que les xifres d’ingressos i ocupació durant el mes de setembre han patit una davallada respecte a l’any 2019, també tenint en compte que a part de la pandèmia mundial, el temporal d’enguany no ha estat favorable.

No obstant això, Carrié va constatar a EL PERIÒDIC que no hi ha establiments tancats a la localitat, tot i que  «alguns estan fent reformes perquè són conscients que s’ha de treballar i tirar endavant». D’aquesta manera, malgrat les previsions incertes davant la temporada d’hivern el president va emfatitzar en la necessitat «de continuar l’economia i evitar tancar. No tenim cap altra solució».

En concret, preveuen obrir però amb «menys facturació, menys gent i amb controls de seguretat i sanitaris». Una situació provocada per la complicació de viatjar que tenen alguns turistes que se solen rebre durant la temporada d’esquí. «Esperem que ens mantinguem com a aquest estiu», deia Carrié, tot assumint que «tothom té una mica de por perquè [els turistes] no vindran en avió i esperem que baixi molt la clientela».

Tot i que també se solen rebre molts visitants francesos i espanyols durant la temporada d’hivern, des del Pas de la Casa puntualitzen que el volum més destacat s’assoleix gràcies als britànics, irlandesos, escocesos, belgues i holandesos, entre d’altres, sobretot pel que fa al lloguer de material per a esquiar o fer snowboard, el lloguer d’allotjaments i el consum en bars i locals d’oci nocturn. Uns serveis que encara no se sap com resultaran tenint en compte les mesures restrictives en matèria de salut pública que ha implementat el Govern. Per això, els comerciants i hotelers de la zona destaquen estar a l’expectativa i confiant en l’arribada de turistes en cotxe, però ressalten que «haurem d’aguantar molt i mirar què passa» més enllà de les previsions.

Oferir més pistes

Si s’aprova el document presentat i fet públic a través del Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), Grandvalira creixerà amb dues noves pistes anomenades Variant Pastora i l’Empallador. La proposta que va presentar la Saetde, empresa que explota el sector de Grau-Roig dins el domini de Grandvalira, va ser ben valorada per Jean-Jaques Carrié, que va considerar que «tot el que es fa a nivell de les pistes d’esquí és molt bo i molt interessant perquè passi el que passi, tot i aquesta dificultat està treballant per oferir més possibilitats». En aquest sentit, també va destacar que la voluntat dels comerciants és traslladar el missatge que «la gent no vingui amb por, que aprengui a conviure amb aquest virus perquè l’economia és igual d’important que la salut».

Per altra banda, va declarar que el Comú d’Encamp no s’ha posat en contacte amb aquest sector comercial ni ha aportat cap proposta en matèria de reactivació de l’economia. Tanmateix, va mostrar-se comprensiu amb l’administració en tant que «no es pot fer cap esdeveniment» i, així, romandran a l’espera.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT