Објелодањена ранг-листа кандидата за позицију главног ревизора на нивоу БиХ: Твртковићу највише поена

Ведрана Кулага Симић
Објелодањена ранг-листа кандидата за позицију главног ревизора на нивоу БиХ: Твртковићу највише поена

САРАЈЕВО - Хрвоје Твртковић однио је највише бодова у трци за новог генералног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ, а да ли ће и засјести у ту фотељу, требало би да буде познато до половине овог мјесеца.

Мјесто главног ревизора у Канцеларији за ревизију институција на нивоу БиХ, према неписаном правилу, припада хрватском блоку, с обзиром на то да је у Републици Српској на позицији главног ревизора Србин, а у ФБиХ из реда бошњачког народа.

Челна позиција на нивоу БиХ упражњена је од октобра прошле године када је преминуо Драган Вранкић, а процедура за избор новог главног ревизора је формално у Парламенту БиХ започета крајем маја, односно почетком јуна, када су предложени чланови из оба парламентарна дома у привремену заједничку комисију, са задатком да спроведу ту процедуру.

“Глас Српске” је раније објавио да је на конкурс стигло укупно осам пријава, а замјеник предсједавајућег Привремене комисије Душанка Мајкић тада је потврдила да пет кандидата испуњава потребне услове из конкурса, али није могла да говори о томе ко је на крају побрао симпатије комисије. Осим Твртковића, који је већ запослен на позицији ревизора у Канцеларији за ревизију институција БиХ, на конкурс су се пријавили актуелни директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула, бивши директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, затим Љерка Марић, која је својевремено руководила Дирекцијом за економско планирање и Милан Пенава.

Џакула и Пенава се нису појавили на интервјуу, те ће пред делегате 8. октобра и посланике 14. октобра са нула бодова, тако да је комисија на крају обавила разговор са преосталим кандидатима који су испунили услове.

- Хрвоје Твртковић је освојио 50 бодова, Љерка Марић 41,60, затим Велимир Јукић 25,83. Приједлог за генералног ревизора је Хрвоје Твртковић - пише у извјештају о раду Привремене комисије објављеном на званичној страници Парламента БиХ, односно међу материјалима за сједницу Представничког дома која је заказана за 14. октобар.

Мајкићева је раније истакла да Парламент не мора обавезно да прихвати став комисије као коначан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана